Súlyosbította az állatkínzás miatt kiszabott büntetést a törvényszék

Nyíregyháza – A vádlott három kutyája éhezett és szomjazott, kettő el is pusztult.

Jogerős ítéletében a Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 1 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre súlyosbította az állatkínzás bűntette miatt J. G.-vel szemben elsőfokon kiszabott 1 év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett szabadságvesztést – tájékoztatott dr. Toma Attila, a törvényszék sajtószóvivője.

Az állatorvos a kutyákat nagyon ­rossz állapotban találta.” Dr. Toma Attila

Az ítélet indokolása szerint a baktalórántházi vádlott két felnőtt és egy kölyök keverék kutyát tartott. 2015. május végétől Budapesten tartózkodott, majd 2015. júniusától csatlakozott hozzá élettársa is. A vádlott a szomszédoknak kulcsot adott a lakáshoz, hogy arra felügyeljenek, de a kutyák etetéséhez szükséges eledelt, pénzösszeget nem biztosította. A kutyák a kötelező védőoltásokat nem kapták meg, és chippel sem voltak ellátva. Az egyik felnőtt kutyát 2, a másikat 1 méteres kötélre kötve tartotta, így azok rövidsége miatt az állatok árnyékos helyre sem tudtak menni a tűző nap elől.

Az állampolgári bejelentés után 2015. június 14-én kiérkező állatorvos a kutyákat nagyon rossz állapotban találta, kiszáradtak és alultápláltak voltak, testük kullancsokkal volt tele. Környezetükben legalább egy havi ürülék gyűlt össze, s abban feküdtek, sem élelem, sem víz nem volt a közelükben. Az állatorvosi vélemény szerint a kutyák olyan legyengült állapotban voltak, hogy 48 órán belül mindhárman elpusztultak volna. Az állatokat menhelyre szállították, de másnap az anyakutya és a párhetes kölyök elpusztult, állapotuk a gyógyszeres kezeléssel sem volt helyreállítható.

KM
hirdetés