Süssünk, főzzünk szabad tűzön

Bár még az időjárás tréfálkozik velünk, de már sokakban felmerül az igény, hogy szabadtűzön készítse el a hétvégi ebédet.

Előkerül lassan a bográcsok, a flekkensütők, egyedi speciális tárcsák és tepsik, melyben akár olajban is süthetünk. Az okosok szerint bármilyen étel elkészíthető szabad így, csak türelem kell hozzá, kísérletezzük ki, hogy mit milyen lángon készíthetünk el, hogy igazás ízletes legyen.

Cziránku István mesterszakács az munkahelyén is meghonosította a szabadban főzést, melyet nagyon szívesen fogadnak az oda látogató vendégek. Hetente egy alkalommal, olyan speciális étlap várja a vendégeket, mely ételek a szabad ég alatt készülnek, akkor frissen.

Ezek nem csak finomak de látványos is az elkészítésük. Mi is igyekeztünk a konyhafőnöktől számtalan trükköt és fortélyt megtudni, hogyan készíthetünk finom omlós húsokat? Cziránku István elsősorban a pácolás fontosságát hangsúlyozta, melyben legalább nyolc óra hosszáig pihentessük a húst – bármilyen is legyen – és ezt követően süssünk csak ki.

A pác ízlés szerint készíthető, de ami nagyon fontos, hogy ne tartalmazzon sót – mert azok megkeményítik a flekkent. Ironikusan jegyzi meg: cipőtalpat készíteni az egy más szakma, a cipészé. Másik nagyon fontos, hogy lehetőleg szerint az ízesítésnél friss fűszereket zöldségeket használjuk – zöldséglevél, menta, tárkony már cserepesen is kapható a bevásárlóközpontokban. A nyársak előkészítésénél javasolja a mesterszakács, hogy felfűzve pácoljuk, hogy az ízek összeérjenek.

Sokan csak úgy kenyérrel és savanyúsággal fogyasztják a szabad tűzön sült húsokat, pedig nagyon egyszerűen készíthetünk kinn is ízletes köreteket. Erre alkalmasak azok a tárcsák, melyekbe olajban is tudunk sütni. Itt akár hasábburgonyát is készíthetünk, de nagyon finom az apróra vágott pirított zöldségköret, melynek az a trükkje, hogy hirtelen nagylángon pirítjuk meg, hogy a közepe roppanó maradjon. Ezek után azt hiszem nem is kívánhatunk mást, mint JÓ ÉTVÁGYAT!
hirdetés