Süsü a zsűrit is legyőzte

Zsófi és Csenge a győztes munkáikkal
Zsófi és Csenge a győztes munkáikkal - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Jól indult a tanév a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Szakközépiskola cukrász tagozatánál.

Szeptemberben elkészítették a város tortáját, az almás-szilvás csodát, aminek óriási sikere volt, a múlt hétvégén pedig két diákjuk utazott Pándra, hogy részt vegyenek a nemzetközi grillázs, karamell és mézeskalács versenyen. És ha már ott voltak, meg is nyerték a kategóriájukat!

Pillangók, virágok, szalagok

Földesi Csenge, akinek a gyakorlati helye a Leányvári Mokka cukrászda, karamell­artisztikában indult. Versenymunkája sokak kedvenc mesehőse, Süsü volt. Csenge munkája több lett, mint tökéletes: annyira élethűre sikerült a cukorból készült egyfejű, hogy a nézelődők amint meglátták, azonnal dúdolni kezdték a mese híres dalait. A főhőst cukorból készült pillangók, virágok, színes szalagok, bokréták, virágindák vették körül, az alkotás pedig egy különleges talapzaton állt – és ért aranyérmet Csengének.

A fiatal hölgy elmondta: hetedikes korában döntötte el, hogy cukrász szeretne lenni, mert úgy gondolta, hogy ebben a szakmában kiélheti a kreativitását, egy kis idő után pedig beleszeretett a karamellbe.

susu2

– A pándi versenyre mindenképpen mesefigurát szerettem volna készíteni. Először a Madagaszkár pingvinjeiben gondolkodtam, de nem sikerült túl jól, ezért tovább keresgéltünk. Így jutott eszünkbe Süsü, és végül a vidám egyfejűnél maradtunk. Amíg a versenymű elkészül, az legalább három nap, de akár egy hétig is tarthat a munka.
Süsüt csak egyszer próbáltam el, másodszor már élesben készült. Részenként vittem el Pándra, hogy el ne törjön, de szerencsére nem volt semmi gond – mondta.

Kövér Zsófia, aki még csak a hatodik hetét tölti az iskolában, hagyományőrző grillázs kategóriában indult.

Szellős és légies

A népi motívumokkal készült mandula- és szezámmaggrillázs alkotásnak két nagy erőssége volt. Az egyik maga az anyag: a grillázs világos volt, szépen látszottak rajta a magok. A formája átlátható és szellős volt, légies, könnyed hangulatot árasztott, hagyományápoló motívumai pedig elnyerték a zsűri tetszését. A művét a rendkívül finom kidolgozású, ún. glazúrdíszítéssel koronázta meg, de értékelték a precizitást, a vékony anyaghasználatot, az egyenletességet és a hófehér anyagot, amely szálas csipkeként ölelte körül a tortát. Zsófinak ez volt az első versenye, és ennél jobban nem is sikerülhetett volna! – Az apukám cukrász, én beleszülettem, később pedig belenőttem a cukrászatba – mondta a fiatal lány, aki természetesen az édesapjától is sok tanácsot kapott. A művét, amit aranyéremmel jutalmaztak, egy hét alatt készítette el.

susu1

A lányok Kollonay István cukrászmester szakoktatójukkal koccintottak a sikerre a díjak átvétele után. És hogy mivel? Természetesen Süsü pezsgővel.

KM


A zsűri tagjai

Wenczelné Vígh Maja mestercukrász

Szabó Pál, a Fehérasztal Lovagrend Főkancellárja, a gasztronómia nagykövete

Zila László mestercukrász, a Fehérasztal Lovagrend tagja

Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke

hirdetés