Svájc vakcinát dolgoztat ki a világjárvány előtti időszakra

Svájc prepándémiás védőoltást dolgoztat ki, hogy megvédje lakosságát egy világméretű madárinfluenza-járvány esetén. A vakcinával még a világjárvány (pándémia) kitörése előtt oltanák be a lakosságot.

Azt remélik az oltástól, hogy valamilyen védettséget ad azokra a hónapokra, amíg létre hozzák a világjárványt okozó új vírus elleni vakcinát.

A svájci kormány szerdán bejelentette, hogy 8 millió adag, világjárvány előtti vakcinára keres gyártót.

Az oltóanyagnak jövőre kell elkészülnie. Az elképzelés szerint a prepándémiás oltóanyag a jelenlegi H5N1 vírus és változatai ellen adna védelmet.

Szakértők attól tartanak, hogy a H5N1-es madárinfluenza-vírus – amely most csak madarak között terjed, és embert csak extrém körülmények között tud megbetegíteni – át fog alakulni olyan vírussá, amely emberről emberre is könnyen terjed, és akkor világjárványt fog okozni.

 A világjárvány kitörése után néhány hónapba fog telni, amíg kidolgozzák arra az új vírusra a védőoltást.

A svájci kormány azzal számol, hogy világjárvány esetén a 7 milliós Svájcban 1 millió 850 ezer ember esik ágynak, közülük 46 ezret kell majd kórházban ápolni, és 7400 ember , azaz a lakosság 1 ezreléke hal bele a betegségbe.További hírek a Nagyvilág kategóriából


hirdetés