Švejkkel – Mikó Istvánnal söröztünk

Švejkkel – Mikó Istvánnal söröztünk
A Kisvárdai Rotary Club szervezésében szeptember 4–én, szombaton este a Várszínpadra tervezett előadást be kellett vinni a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza színpadára az időjárás hűvösebbre fordulása miatt.

A Club helyi csoportjának tagjai egy zenés sörözgetésre invitálta a színházszeretőket egy derék katonával. Jaroslav Hasek–Marek Miklós – Mikó István, Švejk vagyok, című zenés játékát láthatták az érdeklődők Mikó István főszereplésével. Palivec, a kocsmáros szerepében pedig Suha Kálmán.

A Művészetek Házának jobboldali folyosóján gyertyafényes bejárattal már Palivec kocsmájában éreztük magunkat. A Club tagjai, a kapott korsó sör mellé tepertőkrémes lilahagymás zsíros kenyérrel kínálták vendégeiket. A „kocsmában”, a színpadon, az asztalok körül mintegy kétszázan várták a sörözgetést. A Kisvárdai Rotary Club soros elnöke Dr. Nagy Judit röviden elmondta a Club másfél éves tevékenységét, s ismertette a jelenlévőkkel az elkövetkezendő időszak várható, megoldandó feladatait.

Szívetekbe fogadjátok

A kocsmáros megjelenésével, gitárjátékával, énekével nyitott a söröző. Megérkezett Švejk: „Švejk vagyok.. Én nagyon–nagyon szeretem ezt a derék katonát, Švejket, s közzétéve világháborús kalandjait, meg vagyok győződve, ti is mindannyian szívetekbe fogadjátok e szerény, fel nem ismert hőst.”  Elkezdődött a mintegy másfélórás zenés sörözgetés Palivec kocsmájában. A jó hangulatot bizonyította a közös éneklés, illetve a műsor közben többször felcsattanó taps. Az előadás végén pedig a kétszáz fős közönség vastapssal köszönte meg a közös sörözgetést.

Arra a kérdésünkre, hogy szívesen jön e Kisvárdára, Mikó István a következőket válaszolta: – Ha időm engedi, igen. Én ugyanis hazajövök.

– Vincze Péter –
hirdetés