Szabad vállalkozási zónák kialakításával növelnék a foglalkoztatást Beregben

By Száraz Ancsa
Akt.:
Orbán Viktor mosolyog
Orbán Viktor mosolyog
Az első Orbán-kormány idején, a 2001-es beregi árvíz után tartott legutóbb kihelyezett ülést a kabinet Szabolcs megyében, akkor a miniszterek Csarodán folytattak megbeszélést. Most nincs vészhelyzet, a kormány azért ülésezett az ország kele-ti térségében, hogy megnézzék, hogyan zajlottak le az átalakítások a Szabolcs megyében.

– A járási rendszer visszaállítása és az oktatási intézmények állami működtetése a vártnál is kisebb zökkenőkkel indult el – mondta a kormányfő, aki a gazdaságfejlesztési elképzelések kapcsán úgy fogalmazott: ez egy nehéz sorsú és helyzetű megye, ami fejlesztésre szorul és ahol növelni kell a foglalkoztatást.

– A kormány mérései alapján az emberek elsöprő többsége azt várja, hogy teremtsük meg annak a lehetőségét, hogy segély helyett munkából lehessen megélni, és hogy segélyből ne lehessen több pénzhez jutni, mint munkából – mondta a miniszterelnök, aki úgy fogalmazott: azt kívánja, hogy Czomba Sándor legyen próféta a saját hazájában, és sikerüljön megoldania a megyét sújtó egyik legnagyobb problémát, a munkanélküliséget.

– Az eddigi kormányok által használt foglalkoztatáspolitikai eszközök nem voltak alkalmasak arra, hogy felszámolják a hátrányos helyzetű térségek közötti különbségeket, ezért a kormány új lehetőségként szabad vállalkozási zónákat hoz létre – jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a kormányülés után tartott sajtótájékoztatón. – Harminchárom járás tartozik majd ezekhez a zónákhoz, melyek legnagyobb része Szabolcs és Borsod megyében található. Ez azt jelenti, hogy azokat a fejlesztési, beruházási és foglalkoztatáspolitikai kedvezményeket, amelyek egy térség lehetőségeit jelentik, egy csomag keretében tudjuk majd kezelni.

Ahol szabad vállalkozási zóna jön létre, ott plusz forrásokhoz jutnak a vállalkozások és új munkahelyteremtéskor minden munkavállaló után 400 ezer forintos támogatást kapnak. A támogatás másik formájaként a szociális hozzájárulási adókedvezmény lehetőségét kiterjesztjük a szabad vállalkozási zónákra – mondta az államtitkár, aki azt is bejelentette, hogy Vásárosnaményban egy 200–300 embernek munkát biztosító adatfeldolgozó központ létrehozását tervezik. – Ha a város önkormányzata meg tud egyezni a Belügyminisztériummal, a beruházás a nem túl távoli jövőben megvalósulhat – fogalmazott Czomba Sándor.

A Szatmár-Beregi kórház jövőjét érintő kérdésünkre az államtitkár azt mondta, a napvilágot látott sajtóhírekkel ellentétben a kórház, köszöni szépen, jól van és ez a jövőben is így lesz. – Szeretném megnyugtatni a beregi embereket, hogy az ellátásuk továbbra is biztosított lesz, sőt, a kormány egy mentőállomás létrehozását is szeretné megvalósítani – utóbbiról március 15-éig hoz döntést a kabinet.

Orbán Viktor miniszterelnök az ülést követő sajtótájékoztatón a megyei vonatkozású kérdések mellett az önkormányzati vezetők jutalmazását érintő felvetésekre is válaszolt. A kormányfő lapunk kérdésére azt mondta, ha egy ország nemzeti összterméke zsugorodik, az állami szektorban nem lehet jutalmat kifizetni, márpedig Magyarországon ez a helyzet.

– Az európai válság miatt tavaly hazánkban nem volt gazdasági növekedés, egy veszteséges ország pedig nem fizethet jutalmat, mert akkor tönkremegy. Az önkormányzati vezetők esetében nem volt indokolt, hogy plusz pénzt vegyenek fel, ez erkölcsi kérdés – fogalmazott a miniszterelnök, és hozzátette: mivel a polgármesterek nem az ő beosztottai, nem tud nekik parancsot adni, de erőteljes kérést meg tud fogalmazni – ezt már meg is tette – annak érdekében, hogy a felvett jutalmat közösségi célokra ajánlják fel.

– Száraz Ancsa –
&
– MTI –
hirdetés