Szabadalomlevél és a városiasodás

Kisvárdai vár
Kisvárdai vár - © Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – A Várday István Városi Könyvtár, és a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete, a Hit és a polgári megújulás Kisvárdán előadássorozatának következő rendezvényét február 8–án, 16 órakor tartja a könyvtár, rendezvény–olvasótermében.

Szivák Gábor a Várday István Városi Könyvtár igazgatója, „Kisvárda 1468 Szabadalomlevél és városiasodás” címmel tart előadást.

A Várday család, Kisvárda tulajdonosa jelentős szerepet játszott a város felvirágoztatásában. Nemcsak a kisvárdai vásárra igyekvők számára nyertek királyi védelmet, hanem országos vásártartási jogot is szereztek, s 1421–ben városi joggal ruházták fel településüket.

1468–ban Várday István bács–kalocsai érsek, bíboros, I. (Hunyadi) Mátyás király fő és titkos kancellárja jelentősen bővítette a település önállóságát. 1468–ban, 550 évvel ezelőtt adományozott szabadalom levelet a településnek. Az 1468. március 27–én, Bácson kelt szabadalomlevél a város történek egyik legfontosabb jogi forrása, mely igazolja kiadójának magas szintű jogi szakmai ismeretét. Ennek is köszönhető, hogy a század végén több mint ezren éltek a városban.

– Vincze Péter –
hirdetés