Szabadon a szabadstrandon

Szabadon a szabadstrandon
Az elmúlt közel két hétben szinte folyamatosan 30 Celsius fok fölötti hőmérséklet volt, ami igénybe veszi a szervezetet.  Dombrád, Tisza-part 2006.06.26. video

A hőség elől az emberek a strandokon keresnek menedéket. Vannak, akik a kiépített strandokon, és olyanok is vannak, akik a természetes vizeinkben hűsítik magukat. A vízben tartózkodás az esetek többségében kellemes, de azt már kevesen tudják, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük a szabad strand üzemeltetőinek.

– A természetes vizek mellett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat jelöli ki a fürdésre alkalmas helyeket, amelynek határait bóják illetve táblák jelölnek. A vízminőséget önkontrollal vizsgálják kéthetente. Az üzemeltetőket ellenőrzik, hogy a területen létesített-e illemhelyet, zuhanyzót és a fürdőzők biztonsága érdekében alkalmaznak-e úszómestert.

– Az építmények helyiségeit naponta, illetve szükség szerint nagyobb gyakorisággal kell takarítani és az üzemeltetési szabályzatban rögzített módon fertőtleníteni. Sokan úgy vélik, hogy veszélyesebb a tavakban, vagy a folyókban fürdeni, pedig ha be tartják az előírásokat, és nem mennek a kijelölt területen kívülre akkor semmilyen veszély helyzetbe nem kerülnek a látogatók. A fiatalok azonban ezt nem veszik tudomásul, és a stégekről, valamint a vízibiciklikről ugranak a vízbe – mondta el Szanyi Lászlóné Levelek polgármestere.  


Jótanácsok az enyhüléshez

– Igyunk legalább 3-4 liter folyadékot naponta!

– Kerüljük az alkoholos italok és a nehéz ételek fogyasztását!

– Akár napjában többször is vehetünk hűsítő zuhanyt!

– A magas vérnyomásban szenvedők még jobban kíméljék magukat!

– Kerüljük a hirtelen felállást vagy felülést!

– Ha tehetjük, maradjunk árnyékban vagy hűvös helyen!

A megyében található folyók hőmérséklete alkalmassá tenné azokat a fürdőzésre, de a víz zavaros és uszadékos, továbbá a vízállás is magas, így csak két természetes tavon jelöltek ki fürdésre alkalmas helyet. Az egyik a leveleki tó, a másik, pedig a sóstói tófürdő – tudtuk meg az ÁNTSZ-től.

Óvatosan a melegben

Bár a hétvégére enyhül az időjárás a meteorológusok szerint, azonban addig is a nagy melegben az emberi szervezet fokozott terhelésnek van kitéve, leginkább a szív és érrendszeri betegségben szenvedők. Aki csak teheti árnyékos hűvös helyen, tartózkodjon, és a csapvíz valamint az alkoholos italok helyett fogyasszon ásványvizet, hogy az izzadás miatt a testből távozó ásványi anyagokat pótoljuk!

– A mentőszolgálatot a nagy melegre visszavezethető rosszullétek miatt csupán 2, 3 alkalommal hívják naponta.  Az emberek felkészültek a kánikulára, de a nagy meleg az idősebbeket és a gyerekeket viseli meg leginkább – mondta el dr. Pápai György, a Nyíregyházi Mentőállomás vezető főorvosa.

– Kiss Béla –
hirdetés