Szabadon engedték a gólyákat

Szabadon engedték a gólyákat
Hortobágy – 8 gyógyult gólyát engedtek szabadon szombaton a Hortobágyon. A madarak sérüléseik miatt nem tudtak Afrikába repülni társaikkal, és a Hortobágyi Madárkórházban töltötték a telet.

8 gyógyult gólyát engedtek szabadon szombaton délután a Hortobágyon. Ezek a madarak sérüléseik miatt nem tudtak Afrikába repülni társaikkal, és a Hortobágyi Madárkórházban töltötték a telet.

Már évek óta bevett szokás, hogy amikor társaik újra visszatérnek Afrikából, akkor őket is szabadon engedik. A március 15-ei ünnep alkalmából pedig még piros, zöld festékkel is megjelölték a fehér gólyákat.

A Hortobágyi Madárkórházban ápolt gólyák többsége vezetéknek repült, elütötte az autó vagy éppen leesett a kéményről. Sérüléseik miatt kénytelenek voltak a telet a madárkórházban tölteni.

“Mivel minden évben március 15-én érkeznek Afrikából vissza a Hortobágyra a gólyák, ez az az alkalom, amikor az itt teleltetett gólyáinkat szabadon bocsátjuk.” – mondta el Déri János, a Hortobágyi Madárkórház igazgatója.

Mivel a gólyaröptetés az ünnepre esik, ezért a gyűrűzés mellett minden fehér gólyát piros és zöld festékkel is megjelöltek. Aztán szép sorjában elengedték őket. Idén 8 gólyát sikerült úgy meggyógyítani, hogy szabadon merték engedni őket.

Bár a gólyák elrepültek, gondozóik szerint néhány nap múlva többségük visszatér és a környéken rak fészket.
hirdetés