Szabadtéri és múzeumi programok mellett padlástér látogatás Kisvárdán

A Budapesten közönségdíjas kisvárdai élőkép
A Budapesten közönségdíjas kisvárdai élőkép - © Fotó: Rétközi Múzeum
Kisvárda – „Hősök, felfedezők, újítók” címmel rendezi meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma /EMMI/ Kultúráért Felelős Államtitkársága 2016. június 25-én idei Múzeumok Éjszakáját. A kiemelt tematikával egyrészt a helyi hősök, felfedezők, újítók emlékének ápolását, a közösségi emlékezet erősítését kívánják támogatni, de egyben lehetőséget kínálnak a múzeumoknak arra is, hogy saját új felfedezéseiket, új szerzeményeiket, kutatási eredményeiket is bemutassák.

Kisvárda –Nyüzsgés, lüktetés, jókedv, zene, tánc, életmű kiállítás, padlátogatás, családi programok, és sok más különböző hasznos elfoglaltságot jelentő programokkal várják a Kisvárdán a Rétközi Múzeum rendezvényeire június 25-én, /szombaton/ délután öt órától a Múzeumok Éjszakáján az ide látogatókat. A hetedik alkalommal megrendezett helyi események helyszínei a múzeum és közvetlen környezete, valamint a múzeum padlástere.

Szabadtéri mozi, Kisvárdai kisvásár

Délután öt órakor a Múzeumok Éjszakájának rendezvényeit: Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter nyitja meg. Köszöntőt mond: Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere

Fehérváriné Zalezsák Ilona életmű kiállítását, megnyitja, Dr. Vofkori Mária történész múzeumigazgató. Zenélnek a Weiner Leó Művészeti Iskola tanárai és növendékei.

17,45 –22 óráig, Műsoros jótékonysági vásár az elmúlt évben a Múzeumok Éjszakáján alakult Kisvárdai Jótékony Nőegylet rendezésében.

A kisvárdai élőkép közönségdíja Budapesten

A májusban Budapesten megrendezett Múzeumok Majálisán közönségdíjat nyert élőkép bemutatása. A Kisvárda–vidéki felekezetnélküli népnevelési egylet 1882. június 4–i majálisának megjelenítés, ahol a nagyérdemű közönség élőkép versenyt rendezett a saját szórakoztatására. A majálisozó, bálozó közönség érdeklődéssel várta az élőképek versenyét, melynek győztesei a szerelem allegóriáját megjelenítő pár volt, nevezetesen Kastal Ida úrhölgy és ifj. Lipthay Béla.

– „A várkert omladékban levő romjai között, valóban meglepő látványt nyújtott a szerelem ily megjelenítése, visszavarázsolva a szemlélő lelkét a mystikus középkorba. Különösen kiemelkedő volt az úrhölgy ruhája és finom mozdulata, a lebegő kelmék, a távolba néző kék szemek híven sugallták a jelenlevők számára a síron túl is tartó nagy érzés mitikus tartalmát.” – idézte fel a múlt eseményeit befejezésül Dr. Vofkori Mária.

Padlástér látogatás, pulyasarok

Tánc és dal – Dégi Zoltánnal, partnereivel és együttesével.

17,00 órától: Szabadtéri mozi a Múzeum mögötti parkolóban, ahol a kisvárdai Victor Varconi (Várkonyi Mihály) egyik filmjének vetítése.
A Kisvárdai hősök, újítók, felfedezők címmel meghirdetett rajzversen díjkiosztása 18,30–20 óra között, amit tombolasorsolás követ.
20,30 – 22 óráig a vásár és a műsor folytatódik, s marasztalásra buzdítja a jelenlévőket. A Múzeumban: Pulyasarok – gyöngyfűzés, papírhajtogatás, rajzolás, arcfestés a gyerekeknek
Padláslátogatás – nézze meg a Múzeum felújított padlását, egy múzeumi belépő áráért! Nem fogja megbánni!
A múzeum mögötti parkolóban: Kisvárdai kisvásár – káposzta, sütemény, csupor, edény, szíj és ostor, karperec és gyöngy! Vegyen és vigye!

A 2015–ös Múzeumok Éjszakájának támogatói: Kisvárda Város Önkormányzata, a Kisvárdai Rotary Club, Zámbó István, az Életet az éveknek, az Egészségmegőrző és a Baráti Kör Nyugdíjas Klubok. Az Ibolya cukrászüzeme, a Merész és a Poncsák cukrászda, a Coffee Tea Area, a Kiving, az MNV, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ZRT, a Korintosz, a VárdaPlex és a Kisvárdai Jótékonysági Nőegylet.

A Rétközi Múzeum, Múzeumok Éjszakája szombati programja

17 – 17,45 óra
A Múzeumok Éjszakáját megnyitja: dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Köszöntőt mond: Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere
Fehérváriné Zalezsák Ilona életmű kiállítása: megnyitja Vofkori Mária múzeumigazgató. Zenélnek a Weiner Leó Művészeti Iskola tanárai és növendékei.

17,45 – 22 óra
Műsoros jótékonysági vásár a Kisvárdai Jótékony Nőegylet rendezésében
Élőkép bemutató – a Múzeumok Majálisán közönségdíjat nyert
Élőkép bemutatása
Tánc és dal – Dégi Zoltánnal, partnereivel és együttesével

18,30 – 20,00 óra
A Kisvárdai hősök, újítók, felfedezők címmel meghirdetett rajzversen
Díjkiosztása
Tombolasorsolás

20,30 – 22 óra
A vásár és a műsor folytatódik! Ne menjen el!

Folyamatosan

17 – 22 óráig

17,00 órától: Szabadtéri mozi a Múzeum mögötti parkolóban! A kisvárdai Victor Varconi (Várkonyi Mihály) egyik filmjének vetítése.

A Múzeumban:
Pulyasarok – gyöngyfűzés, papírhajtogatás, rajzolás, arcfestés a gyerekeknek
Padláslátogatás – nézze meg a Múzeum felújított padlását, egy múzeumi belépő áráért! Nem fogja megbánni!

A múzeum mögötti parkolóban:

Kisvárdai kisvásár – káposzta, sütemény, csupor, edény, szíj és ostor,
karperec és gyöngy! Vegye és vigye!

– Vincze Péter –
hirdetés