Szabadítsuk ki! – hangzott a parancs

Erdélyi János igazgató a "tetthelyen"
Erdélyi János igazgató a "tetthelyen"
Hernádnémeti – A gyermeki agresszió növekedése aggasztó kortünet, melyre az ilyen esetek irányítják rá a figyelmet…  video

Az előzetes hírek alapján könnyen gondolhatnánk, hogy valamilyen elhagyatott, lepusztult, távoli vidéki iskolában történhetett. Nos, a hernádnémeti általános iskola egyáltalán nem ilyen.

Tiszta, rendezett környezet, jól felszerelt tantermek, tanuszoda tartoznak az iskolához. Az alsóban nyelvi előkészítő órák vannak, később angol – magyar  két tannyelvű oktatás folyik – ismerteti Erdélyi János igazgató.


Ahogy ők látják…
Gilányiné Nagy Orsolya néptáncot
tanít a művészeti oktatás keretében:
“Nagyon sajnáljuk a tényleg törékeny, kedves kolléganőt. Nálunk is vannak
renitenskedő gyerekek, de azért még idáig nem fajultak el a dolgok”.

Orosz Tamás és Zsuga Zsombor nyolcadikosok.:
" A folyosón az óra utáni szünetben hallottuk mi történt. Rosszul
esett, hogy a mi iskolánkban fordult elő ilyesmi "

Ez azt jelenti, hogy a tantárgyak 30 százalékát angolul tanulják a diákok. A nyelvtanár az Egyesült Államokból érkezett. Az intézményen belül művészeti alapképzés is helyet kapott.

Pedagógiai feladat

Az eset feldolgozása számunkra még jó ideig el fog tartani – mondja az igazgató –, hogyan történhetett, hogy a tanító dominanciáját ilyen súlyosan meg tudta törni néhány renitens diák viselkedése.

– Mivel jelentős a differenciált képzést igénylő tanulók száma, kollégáink tovább képzésen sajátítják el a szükséges ismereteket, melyet a gyakorlatban sávos módszerrel alkalmaznak az osztályokban. A pontos képhez tartozik, hogy az esetben részvevők közül két diákot a pedagógiai szakszolgálat már egy éve vizsgál  – fejti ki a részleteket. Ma már nincsenek bukott, túlkoros diákok az osztályokban, de van, aki harmadikban is csak a másodikos könyvből tud tanulni.

Szégyen az iskolára

Mindnyájunkat megrázott és elszomorított az ügy – mondja Miklós Julianna igazgató helyettes. A kolléganő most is betegszabadságon van.

Át kell vizsgálnunk pedagógiai programunkat, hogy ki tudjuk szűrni az ehhez hasonló helyzeteket.

A védelembe vétel elegendő

Dr. Batta István, jegyző elmondta: a súlyos eset kapcsán meghallgatta a gyerekeket és a szülőket. Újabb tények kerültek napvilágra, így további két tanulónak és szüleinek a beidézésre van szükség. A résztvevő gyerekeknek a védelembe vételéről fog határozni, ugyanez a sors várhat a többi résztvevőre.

A jegyző jelezte a vizsgálatból kiderült, nem egy gyenge képességű osztályról van szó – az átlag tanulmányi eredmény jobb, mint 3,5. Egy kisebb renitens csoport eldurvult diákcsínye okozta a sokak jogos felháborodását és nagy visszhangot kiváltó atrocitást.

„Nem úszhatják meg…”

Az oktatási jogok miniszteri biztosa eddig még nem találkozott hasonló esettel, hogy ilyen fiatal gyermekek bántalmazták volna tanítónőjüket. Aáry-Tamás Lajos az MTI-nek azt mondta: a gyerekek olyan fokú jogsértést követtek el, hogy tettüket nem úszhatják meg büntetés nélkül.

Ugyanakkor azt javasolta, hogy keressék meg az okokat, ami idáig vezetett. Az intézményvezető kérje a gyermekjóléti szolgálat, a családsegítők, a helyi rendőrök segítségét. Példaként említette a Miskolcon működő kriminológiai tanszéket, ahol a fiatalkorúak agresszióját kutatják.

Ezeket a tapasztalatokat össze kell gyűjteni, és meg kell nézni, miért jutott idáig a helyzet. Ha csupán védelembe veszik, vagy csak megbüntetik a gyerekeket, attól semmi nem oldódik meg, és meg is ismétlődhet ez az eset – vélte az oktatási jogok biztosa.

P.Gy.
hirdetés