Szabolcs vezér ünnepe

Akt.:
Szabolcs vezér ünnepe
© Fotó: Racskó Tibor
Szabolcs – Kopjafa állítással vette kezdetét Szabolcs vezér ünnepi eseménysorozata pénteken a honfoglaló vezér földváránál. Szombaton íjászverseny és hagyományőrző fesztivál várja az érdeklődőket.

Kopjafák: „Megmaradni itt, Szabolcs földjén…”

Megyénk névadó településén, Szabolcsban, a honfoglaló vezér szobra mellett állították fel a nemzeti, a megyei és a községi kopjafát (a székelyudvarhelyi mester, Sándor Attila gyönyörű remekeit).

A település polgármestere, Csegei László elmondta: összetartozásunk jeleként történelmi zarándokhelyet szeretnének létrehozni a földvár tövében. A nemzeti kopjafát minden magyar zarándok ékesítheti szalagjaival; a megye kopjafájára megyénk települései köthetik fel emlékszalagjaikat, míg a községi kopjafán Szabolcs jelenlegi lakói és a településről elszármazottak hagyhatnak üzenetet az utókornak.

A megyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár arra emléketetett: a történelmi örökség mindenkit kötelez, nekünk is őriznünk kell a nemzeti értékeinket, és át kell majd adnunk a következő generációknak.

Az esemény főszervezője, Nagy Géza többek között arra hívta fel a figyelmet: az Európát napjainkban érő kihívások közepette új értelmet nyer a szülőföld védelme, a haza szeretete, a hagyományok őrzése.

Szabolcs vezér ünnepe szombaton folytatódik: várják az érdeklődőket íjászversenyre, neves régészek, történészek, műemlékvédelmi szakértők részvételével szervezett fórumra, és hagyományőrző fesztiválra, amelyben lesz lovas és gyalogos harci bemutató, solymászat, sétahajózás.
hirdetés