Szabolcsba mindig szívesen jön

Nyíregyháza – Több mint hatvan megyebeli futballedző volt kíváncsi pénteken Temesvári Miklósra.

Ezen nincs mit csodálkozni, hisz a jelenleg az MLSZ edzőbizottságának elnökeként dolgozó szakember neve a mai napig jól cseng Szabolcsban: ki ne emlékezne arra, hogy a Szpari története során először a Menottinak nevezett tréner irányításával jutott az élvonalba. Mindennek már 27 esztendeje…

KM: – Kiderült, hogy csütörtökön Békéscsabán járt, ezek szerint nyakába vette az országot. Megdobban a szíve, ha Nyíregyházára kell jönnie?

Temesvári Miklós: Természetesen mindig örömmel jövök Nyíregyházára. Magánemberként is gyakran megfordulok Szabolcsban, hivatalos minőségben viszont már régen tettem tiszteletem a szabolcsi megyeszékhelyen, ezért is örültem egykori játékosom, Neumann Gábor meghívásának, és tartottam előadást a megyebeli szakembereknek. Az is igaz, hogy amolyan országjáró körúton vagyok, ennek lényege: az első- és másodosztályú klubok képviselőivel egyeztetünk, hogy miként lehetne kivezetni a magyar futballt a szakmai válságból.

KM: Erről naphosszat lehetne értekezni, így inkább arról kérdezném: edzőbizottsági elnökként milyen hatáskörrel ruházták fel?

Temesvári Miklós: – Minden szakmai kérdésben szívesen kifejtem a véleményemet, amiről kikérik azt. Kisteleki István MLSZ-elnök gyakran él ezzel a lehetőséggel, beszélgettünk már reformokról, a bajnoki rendszer esetleges megváltoztatásáról, érdekesebbé tételéről. Emellett megvitatjuk a különböző válogatottak edzőinek szakmai beszámolóját és az edzőképzésből is kiveszem a részem, bár ez Bicskei Bertalan területe. Szóval, az aktuális szakmai kérdésekben amolyan javaslattételi joggal vagyok felvértezve.

KM: Január 22-én Magyarországra érkezik Sir Alex Ferguson, a Manchester United csapatának skót menedzsere és előadást tart a honi edzőknek. Ebben önnek elévülhetetlen érdemei vannak. Miként sikerült rávenni az edzőfejedelmet a látogatásra?

Temesvári Miklós: – Nem kellett bevetni semmiféle trükköt, nyugodtan mondhatom, az első szóra elfogadta az MLSZ elnökének meghívását, amit én közvetítettem Ferguson felé. A kapcsolatunk 1984-ből való, akkori csapatom, az Újpest ellenfele a Ferguson által irányított Aberdeen volt a KEK-ben. Azóta tartjuk a kapcsolatot, akkor is találkoztunk, amikor az elmúlt években a Manchesterrel kétszer is Budapesten járt. Nagy dolog, hogy egy ilyen szintű edző eljön hozzánk, bízom benne, hogy sok edzőkolléga hasznosítani tudja majd az ott elhangzottakat.

– Bodnár Tibor –
hirdetés