Szabolcsban 46 milliárd forint gazdaságfejlesztésre 2014-20 között

Fehérgyarmat, 2013. december 6., péntek (MTI) – Az Európai Unió következő, 2014-20 közötti költségvetési időszakában Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 46 milliárd forintot fordíthat majd gazdaságfejlesztésre – hangzott el a térségi beruházási koncepciót ismertető fórumon pénteken, Fehérgyarmaton.

Demeter Zsuzsa, a megyei önkormányzat sajtóreferense az MTI-nek elmondta: az elkészült területfejlesztési programot körzetenként mutatják be a vállalkozásoknak, amelyek pályázhatnak majd a forrásokra.

A 46 milliárdos gazdaságfejlesztési uniós támogatás mellett Szabolcs 24 milliárd forintot fordíthat majd a közösségi szolgáltatások bővítésére is. Továbbá Nyíregyháza megyei jogú városa külön 14 milliárd forintot kaphat fejlesztésre. A megye részesedhet a határon átnyúló, magyar-román beruházási támogatási uniós keretből is, amelynek összege 60 milliárd forint, s nyolc megye pályázhat rá.

A tervek szerint várhatóan vidékfejlesztési feladatokra is kapnak mindezen túl uniós támogatást a megyei önkormányzatok, így tovább növekedhet a rendelkezésre álló pályázati összeg.

Gulyás József, a Szabolcs megyei önkormányzat alelnöke a fehérgyarmati fórumon hangsúlyozta: a rendelkezésre álló 46 milliárdos forrásból – az elfogadott koncepciónak megfelelően – a legfontosabb cél a munkahelyteremtés, a versenyképes gazdaság kialakítása, valamint a kis- és középvállalkozások megerősítése a térségben.

A megye mezőgazdasági termelésére alapozva, versenyképes agrár- és élelmiszergazdaságot szeretnének kialakítani a következő hét évben. Az élelmiszer-feldolgozás mellett igen jó befektetési lehetőségeket látnak az opto-mechanikában, a megújulóenergia-termelésben, a gumi- és műanyagiparban, a logisztika, illetve az árucsomagolás területén, valamint az idegenforgalmi szektorban is.

Az elképzelések valóra váltására koncentrált és szervezett befektetésösztönzésre törekednek majd, vonzó lehetőségeket teremtve a beruházóknak.
A jövedelemszerzési lehetőségek bővítésével a jelenlegi foglalkoztatási nehézségeket szeretnék jelentősen csökkenteni, ami a mélyszegénység visszaszorításában is szerepet játszhat a felzárkózásra váró megyei szabolcsi kistérségekben.

– MTI – 
hirdetés