Szabolcsi alma: ma is tüntetnek a gazdák

Akt.:
Szabolcsi alma: ma is tüntetnek a gazdák
Vásárosnamény – Reggel 7 órától folyamatosan gyülekeznek a megyei gazdálkodók az osztrák Austria Juice vásárosnaményi telephelyének bejáratánál. A keddi összejövetel oka nem más, mint az alacsony, mindössze 13 forintos léalma felvásárlási ár.

– Beregsurányban van 8 hektár almánk. Mind a három fiam agrármérnök, szeretnének itthon maradni, de ezzel az árral nem gondolom, hogy látnának az ágazatban jövőt – mondta lapunknak D. Pethe István.

A szervezők a helyszínre várják a MAGOSZ elnökét, Jakab Istvánt is.

– Jó, hogy ennyien itt vagyunk, bár jobb lett volna más körülmények közt találkozni a megyei gazdatársadalommal. A MAGOSZ már egy hónapja elkezdte az egyeztetést a feldolgozókkal, már akkor is több dolog gyanús volt, látszott, hogy a feldolgozók összezárnak. Számomra ez a kartellgyanú lehetőségét is felveti, de ez csak gyanú. Biztosan tudom, hogy az ausztriai és a német cégek 8-12 eurócentért veszik át az ipari almát. Úgy tűnik, a mi gazdáinkkal akarják megfizettetni az ottani alma felárát – fogalmazott a vásárosnaményi gazdatüntetésen Jakab István, a MAGOSZ elnöke, aki kiemelte: 25 forint alatt nincs ipari alma, az Austria Juice által meghirdetett 13 forint jóval az önköltség (permetezés, szedés, rakodás, beszállítás) alatt van.

– Tisztességes áron kell eladni az almát, éppen ezért ma délután összeülnek az agártárca és a MAGOSZ képviselői, holnapra pedig ígéretet kaptunk arra, hogy a feldolgozóval egyeztessünk. Elengedhetetlen az összefogás, nem szabad hagyni, hogy önköltség alatt vigyék be a gazdálkodók az almát. A jövőben egy járható út létezik: létre kell hozni egy termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzemet – mondta Jakab István MAGOSZ elnök.

Vass Albert közel 25 tonna Reglindis fajtájú almát hozott a vásárosnaményi feldolgozóüzembe. Lapunknak azonban leszögezte: csakis azért, mert erre szerződés kötelezte. – Itt voltam 8 órakor, ahogy kellett, itt volt az alma is, de 13 forintért nem fogom leadni. Eleget tettem a szerződésben foglaltaknak, de ez az ár egyszerűen nevetséges. Ha most azt mondja a feldolgozó, hogy 25 forint, már viszem is be, de így… A Reglindis korán érik, főleg ebben a forróságban, nincs sok időm. Így is vagy 1500 mázsa alma fekszik a fa alatt, mert ebben a melegben már megérett… Ha jól tudom, a lengyeleknek sikerült 10 eurócentben megállapodniuk az árban, de ehhez kellett az ottani kormány segítsége is – fogalmazott lapunknak a gulácsi gazdálkodó.

– Jövőre Isten bizony ki fogom húzni a fákat! Ilyen árak mellett mit csináljak? – tette fel a költői kérdést a vajai Pető István, akinek 560 Reglindis fajtájú almafája van.

– Ebben a melegben már úgy hullik, mint a záporeső. Felszedni? ezek szerint semmi értelme… A napszámot miből fogom fizetni, ha cserébe ilyen árat kapok az almáért? Kormányszintű beavatkozásra volna szükség, ahogy Lengyelországban – panaszkodott a vajai férfi.

A vásárosnaményi Nagy Miklós is elkeseredett hangnemet ütött meg.

– Amióta az eszemet tudom almával foglalkozom, jelenleg 30 hektáros ültetvényem van. Az első fákat még 1996-ban telepítettem. Amennyire lehet, lelkes vagyok, de ilyen árak mellett nincs semmiféle jövőképe az ágazatnak. Tudom, hogy az alma ára ingadozik, de hogy ennyire. Nekem egy jó közepes termésem lett, de mit ér, ha ilyen megalázó árakkal jön ki a feldolgozó. Nem csak a pénzünket, hanem a lelkesedésünket is elveszik. Sajnos ennek a feldolgozónak ármeghatározó szerepe van itt a régióban, nem véletlenül ő jön először elő az árakkal – taglalta a problémákat Nagy Miklós, aki szerint a jó példa Dánia, ahol szövetkezeti formában működnek a feldolgozóüzemek.

A beszélgetés végén Nagy Miklós igyekezett pozitívan megfogni a helyzetet, mikor azt mondta.

– Szerencsére van egy civil foglalkozásom is, ugyanis autószerelő vagyok. Azt szoktam viccesen mondani: az almatermesztők közt én vagyok a legjobb autószerelő, az autószerelők közt a legjobb almatermesztő – tréfálkozott a vásárosnaményi gazda.
hirdetés