Szabolcsi krumplis pogácsa

Szabolcsi krumplis pogácsa

A 15. Budapesti Nemzetközi Bor- és
Pezsgőfesztivál
Pogácsareceptversenyén Taksár Ferenc
receptje a legjobb 5 díjazott pogácsa egyike
volt.

Hozzávalók: 25 dkg
simaliszt; 25 dkg teljes kiőrlésű
búzaliszt; 25 dkg zsiradék
(libazsír); 2,5 dkg élesztő; 1
bögre tej (1,5 dl) ; 3 db közepes
méretű krumpli; 1
kávéskanál cukor; 2
kávéskanál só; 1
kávéskanál bors; 2-3
kávéskanál őrölt
édes-nemes pirospaprika; 2 db tojás;
napraforgó étolaj (sütőlemez
kenéséhez).

Elkészítés: Az
élesztőt a tejben pici cukorral
felfuttatom, és hozzáteszek egy
evőkanál lisztet is. A közepes
nagyságú krumplikat jól megmosom,
majd a sütőbe téve megsütöm.
A krumplik héját
eltávolítom, és még melegen
áttöröm krumplinyomóval.


Amikor a krumpli langyosra hűlt, hozzáadom
az őrölt paprikát, a sót,
lisztet, a margarint és 1 db tojást.
Jól összedolgozom. Teszek hozzá
tejet, hogy jól gyúrható legyen.
Letakarva félreteszem langyos helyre kb.
fél órára keleszteni.


Megnézem, hogy megkelt e. Miután megkelt
a pogácsatésztánk, 1 cm vastagra
kinyújtva egymás után
összehajtogatom a
következőképpen: alulról
felfelé, felülről lefelé,
balról jobbra, jobbról balra. Majd
másfél cm vastagra kinyújtom,
lisztezett sütőlemezre téve
körülbelül fél
óráig kelesztem, kiszaggatom. Felvert
tojással megkenem a pogácsák
tetejét.

Sütés: Otthon
előmelegített sütőben
közepes lángon kb. negyed
óráig sütöm, ha
átsül és kezd pirulni, mehet
tovább nagyobb fokozaton. Az illatán
és a színén látom, amikor
kész. Sütés után kis
időre letakarom a megsült
pogácsákat egy tiszta
konyharuhával.


Jó étvágyat kívánunk
hozzá!

A pogácsa 


Déli szláv eredetű
szó: szerb, horvát,
szlovén pogaca (‘kerek
kenyér, sütemény
lepény’);
Valójában kerek
kenyér, amit hajdanában
parázson, hamuban is
sütöttek, innen a
népmesék hamuban
sült pogácsája.
Hihetőbb is, hogy a
szegénylegény egy kerek
kenyérrel kelt útra, mint
egy aprócska mai
pogácsával a
zsebében.

Tippek: Ferenc nagymamája
szerint: ha főzzük a krumplit és nem
sütjük. „Ne főzzük túl
a krumplit, mivel sok vizet vesz fel, és
lágyítja a tésztát.”


“Nagyon finom krumplis pogácsát lehetett
sütni a kenyér
tésztájából is, főtt
krumplit törtek bele, majd zsírral keverve
meggyúrták, aztán
elnyújtották.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatták
és tepsibe téve a kemencében
megsütötték. Mert a krumplis
pogácsa kemencében sütve a
legfinomabb.”


– Faragó Márta és Taksár
Ferenc –








hirdetés