Szabolcsi suli botrány: 300 fantomdiák járt az iskolába, tévét sorsoltak a beiratkozók között

Akt.:
Szabolcsi suli botrány: 300 fantomdiák járt az iskolába, tévét sorsoltak a beiratkozók között
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – A szabolcsi székhelyű iskola a megyében több helyen is működtetett telepet. A támogatás miatt több olyan diákot is lejelentett, akik valójában nem jártak az iskolába. A beiratkozók között pedig tévét sorsoltak ki! A gyanúsítottak között igazgatók, gazdasági vezetők és tanárok szerepelnek.

Fantomdiákok ültek az alapfokú művészetoktatási intézmény padjaiban. A NAV pénzügyi nyomozói által beszerzett bizonyítékok szerint az alapítványi iskola lejelentett képzésein 311 tanuló nem vett részt. Az iskola fenntartója több mint 30 millió forintot tett zsebre jogosulatlanul.

A szabolcsi székhelyű iskola a megyében több városban működtetett telephelyet. Az iskolát működtető alapítvány a támogatási kvóta elérése érdekében olyan diákokat is lejelentett, akik valójában nem jártak az iskolába. A beiratkozást azzal tették vonzóbbá, hogy nyereményjátékot hirdettek, a jelentkezők között televíziót sorsoltak ki. Ezzel a módszerrel szerezték meg a diákok személyes adatait.

A NAV pénzügyi nyomozói az iskola naplójában és egyéb dokumentációjában olyan bejegyzéseket találtak, amelyekkel az elkövetők valószerűnek álcázták a csalást: például osztályozták a nem létező diákokat.

Az ügyben a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói költségvetési csalás és magánokirat hamisítás miatt folytattak nyomozást. Harminchat gyanúsítottat kihallgattak, és zárolták az iskola bankszámláját. A gyanúsítottak között igazgatók, gazdasági vezetők és tanárok szerepelnek.

A nyomozók nyomozás iratait vádemelési javaslattal küldik meg a Nyíregyházi Járási Ügyészségnek. Az elkövetőket kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a bíróság.

– NAV Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága –

Címkék: , , ,hirdetés