Szagérzékelő mobiltelefonok

Szagérzékelő mobiltelefonok
Japán kutatócsoportok lelkes munkával azon dolgoznak, hogy illatokat és szagokat is továbbíthassunk a jövőben mobiljaink segítségével. Nem is eredménytelenül.

Bizony már nem kell sokat várni, mire megvalósulhat a megvalósíthatatlan. A japánok most ismét bebizonyítják, számukra nincs lehetetlen. A mérnökök már kifejlesztettek egy programot, ami felismeri a különböző illatokat, mint például az alma, dinnye, narancs vagy egyéb gyümölcsaromák.

A szerkezet egy tizenöt mikrochipből felépülő kis kütyü, ami akár kézben is elfér. A tokiói intézet munkatársai most azon szorgoskodnak, hogy az illatminták mennyiségét ezrekkel növeljék. Pambuk Somboon, a kutatócsoport vezetőjének elmondása szerint már olyan szintre jutott a kutatás, hogy a zöldalmát is meg tudják különböztetni a pirostól.

Az emberi szervezetnek 347 szaglószervi érzékelője van, ami igen kifinomult szaglást eredményez, tehát rengeteg anyagforrásra van szükség. A rendszer amúgy nem ismeretlen, az úgy nevezett illat generátorokat kísérleti jelleggel mozikban és áruházakban alkalmazzák, persze Japánban.

S.S.
hirdetés