Észak-koreai rakéta – Japán a BT összehívását kérné

Japán vasárnap bejelentette, hogy azonnal kérni fogja az ENSZ BT összehívását, ha Észak-Korea rakétát lő ki a területe fölé. Aszo Taro külügyminiszter szerint Tokiót az Egyesült Államok is támogatni fogja.

Japánon kívül Dél-Korea és Washington is figyelmeztette Észak-Koreát. A Kyodo japán hírügynökség szerint az Egyesült Államok szankciók elrendelését fogja javasolni a Biztonsági Tanácsnak, ha Phenjan valóban végrehajtja a kísérletet ballisztikus rakétájával.

De a japán hírügynökség szerint az esetleges amerikai szankciós javaslatot valószínűleg ellenezni fogja Kína, amely szintén tagja a BT-nek.

A japán külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy ha Észak-Korea Japán területe fölé lő rakétát, és a rakéta japán területére zuhan, akkor ezt Tokió támadásnak minősíti. A külügyminiszter hozzátette, hogy Japán megtorlásként gazdasági szankciókat is hozna Észak-Korea ellen.

Sajtójelentések szerint Észak-Korea ezen a hét végén tervezi végrehajtani a kísérletet a ballisztikus rakétával. Meg nem erősített értesülések szerint az észak-koreai televízió felszólította a nézőket, hogy tegyék ki a nemzeti zászlót, és várjanak egy fontos bejelentésre.Sporthírek


hirdetés