Szakaszosan küldik a behívókat a szűrésre

Nyíregyháza – Kopogjunk be a rendelőkbe! című cikkünkben arról írtunk, hogy a vastag- és végbélszűrési programban a korábbinál hangsúlyosabb szerepet kapnak a háziorvosok, kiemeltük, hogy a szűrések kapcsán az 50 év felettieket szólítják meg.

Olvasóink azzal a kérdéssel keresték meg szerkesztőségünket, hogy milyen szervtől és milyen szisztéma szerint küldik a behívóleveleket a két lépcsős és önkéntes szűrővizsgálatra.

– Az ÁNTSZ küldi ki az értesítőket, amelyet az első alkalommal magukkal kell vinniük az érintetteknek a háziorvoshoz, ahol a mintavételhez szükséges csomagot átveszik. Tulajdonképpen ezzel lépnek be a szűrőprogramba: a feladat mindössze annyi, hogy két egymást követő nap székletmintáját egy lezárt borítékban postára adják, elküldjék a kijelölt laboratóriumnak. A mintavételt már mindenki maga, saját otthonában végezheti el – mondta el dr. Soós Zoltán nyíregyházi háziorvos.

Ütemezés, tervezés

– Azt az információt kaptuk az ÁNTSZ-től, hogy több „turnusban” mennek ki a behívók, annak érdekében, hogy ne akadjon meg a rendszer és folyamatos legyen a minták feldolgozása is. Fontos szem előtt tartani azt is, hogy a kiszűrt pozitív eseteket milyen ütemben tudja fogadni a gasztroenterológiai centrum. Akik még nem kaptak értesítést, azoknak a nyár végéig biztosan megérkezik behívójuk. Ebben a programban 70 éves korig ingyenes a szűrés, de háziorvosi beutalóval nincs életkorhoz kötve a vizsgálat – tette hozzá a háziorvos.

KM
hirdetés