Szakértő: hosszabb ideig tartó ingatlanügyleteknél érdemes közjegyzőhöz fordulni

Szakértő: hosszabb ideig tartó ingatlanügyleteknél érdemes közjegyzőhöz fordulni
© Illusztráció: Pusztai Sándor
Budapest – Hosszabb ideig tartó ingatlanügyleteknél érdemes közjegyzőhöz fordulni, mert nagyobb a szerződésszegés kockázata – mondta az M1 aktuális csatornának a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke szombaton.

Parti Tamás kifejtette: ma a vonatkozó jogszabályok jogi szakértő közreműködéséhez kötik az adásvételeket: ügyvédi ellenjegyzéssel vagy közjegyzői okiratba foglalva kell ezeket a szerződéseket megkötni. Kifejtette: minél hosszabb ideig tart az ügylet, annál nagyobb az esélye annak, hogy a felek körülményeiben változás történik, például meggondolják magukat, és különösen igaz ez az ingatlan birtokba adására, vagy a vételár kifizetésére, a foglaló visszafizetésére. Mindez azonban a biztosítható közjegyzői okirattal, a közjegyzői okiratok ugyanis alkalmasak közvetlen végrehajtásra, kikényszeríthetősége egyszerűsíti a jogérvényesítést.

A kamarai elnök szerint a közjegyző igénybe vétele nem elsősorban a szerződés létrehozásakor szükséges, hanem arról szól, hogy valaki képes a jövőbe tekintve gondolkodni és nem csak az adásvétel létrejöttét tudja elképzelni, hanem azt is, hogy esetleg szerződésszegés történhet.

– MTI –
hirdetés