küzdelem

2020.02.05. 07:00

Átélni és túlélni a betegséget

Bár a lehetőség adott, a magyarok jelentős része nem hajlandó elmenni a szűrővizsgálatokra.

Február 4-e húsz esztendeje a rákellenes küzdelem világnapja annak emlékére, hogy a párizsi első rákellenes világkongresszus résztvevői 2000. február 4-én írták alá a kór elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot.

Miként az Egészségkalauz honlapján is olvasható: a rák gyűjtőfogalom, több száz különböző szövettani típusú, különböző biológiai viselkedésű és különböző szervekre lokalizálódó megbetegedést, kóros sejtburjánzást, daganatot fed. Ennek megfelelően a kezelése, gyógyítása is sokféle, nincs univerzális gyógyszere.

A világon évente 12 milliónál több új rákos megbetegedést fedeznek fel, s hétmillióan halnak meg emiatt. A legtöbb halálesetet okozó betegségek rangsorában az élmezőnyben áll a rák, a felmérések szerint Európában élete folyamán minden harmadik embernél diagnosztizálnak daganatot, és

minden negyedik európai rákban hal meg.

Magyarországon az összes haláleset egynegyedét okozzák a daganatos betegségek, a vezető daganatos halálok a tüdőrák, ezt követi a vastagbél- és végbélrák, az emlő-, gyomor-, prosztata- és szájüregi rák okozta halálozás. Évente mintegy 70 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak hazánkban, s mintegy 30 ezren halnak meg valamilyen rákos elváltozás következtében.

Hiába kaptak meghívót

Az orvostársadalom és a rákbetegek gyógyulását segítő, prevencióra is nagy hangsúlyt fektető civil szervezetek képviselői nem győzik hangsúlyozni: az áldozatok fele megmenthető lenne, ha az elváltozást idejében felismernék, és megfelelően kezelnék.

– Ez már nemcsak egészségügyi, de társadalmi probléma is, ehhez képest viszont szinte tabutéma, alig-alig kap helyet a napi tájékoztatásban, közbeszédben. Még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a primer prevencióra, a „rákmegelőző” folyamatokra. Magyarországon mindenfajta szűrés elérhető,

a lakosság egy része azonban nem vesz részt a szűrővizsgálatokon, illetve későn fordul orvoshoz.

A vastag- és végbélrák estében az 50–70 év közöttiek a veszélyeztetett korosztály. Beszédes adat, hogy tavaly az Emmi által bevezetett népegészségügyi szűrőprogram keretében 54 ezren kaptak meghívót az úgynevezett fekateszt szűrésre, ám csak a megszólítottak egyharmada élt a lehetőséggel.

– Arra buzdítok mindenkit, hogy keresse fel a háziorvosát, aki tájékoztatja, hol és hogyan történnek a szűrések! Fogjunk össze a gyermekeink, unokáink érdekében is; ne csak a „civilek” és az orvosok szívügye legyen ez a kérdés, hanem az egész társadalomé! – hangsúlyozta Kovács Istvánné, a Nyíregyházi ILCO Egyesület elnöke.

Figyeljünk magunkra!

Fábián Istvánné kereken 10 éve nézett szembe minden ember rémálmával, egy véletlenül kezébe kerülő szórólap és a gyors, gondos orvosi beavatkozás mentette meg az életét. Így mesélt lapunknak a vele történtekről: – Sajnos, átéltem, és szerencsére túléltem a betegséget!

Vastagbéldaganatra utaló tünetek jelentkeztek nálam, ám csak azután ismertem fel a betegséget, miután a kórház onkológiai osztályán kezembe került egy tájékoztató szórólap. Az orvosi vizsgálatot gyors műtét követte, éppen egy évtizede, hogy ezzel megmentették az életemet.

Sokat segítettek a kezelések, valamint a családom odaadó szeretete, gondoskodása. – Az én jó tanácsom egybecseng a rákellenes világnap üzenetével:

figyeljünk jobban magunkra, vegyünk részt a szűréseken,

ne idegenkedjünk (időben) felkeresni az orvost, forduljunk hozzá őszintén, bizalommal!

Keressük a rákból kigyógyult emberek támogató, erőt adó közösségét is, én így kerültem kapcsolatba a helyi ILCO-sokkal, Kovács Marával. Számos értékes elő­adáson, rehabilitációs napon, kiránduláson vettem már részt a sorstársaimmal, de ott vagyunk a kék sétákon is, ahol szórólapokat osztogatunk!

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában