Szakértő: online lehet rendelni HPV-szűrőcsomagot

Budapest – A méhnyakrák kockázatát növelő humán papillomavírus (HPV) szűréséhez szükséges mintavételi eszközöket tartalmazó csomag online megrendelhető, a szűrés eredményét laboratóriumi vizsgálat állapítja meg – számolt be Benczik Márta laboratóriumvezető szombaton az M1 aktuális csatornán.

Benczik Márta hozzátette: ha a teszt azt mutatja, fertőzés van a szervezetben, akkor nőgyógyászhoz kell fordulni, ahol mikroszkópos kenetvizsgálat során megállapítják, kialakult-e elváltozás, szükséges-e beavatkozás. Ha negatív ez az eredmény, akkor egy év múlva kontrollra kell menni annak megállapítására, hogy a fertőzés elmúlt-e – fejtette ki.

Elmondta, a HPV-vírus nagyon gyakori, velünk együtt élő vírus, az általa okozott fertőzés egy-két éven belül általában elmúlik. Az esetek 1-2 százalékában fordul elő, hogy akár 5-20 év alatt kialakul a méhnyakrák, és a HPV-vírus magas százalékban kóroki tényező végbél-, hüvely-, száj- és garatrákokban is – ismertette.

A HPV-vizsgálatot lehet kérni a rutin nőgyógyászati citológiai alapú rákszűrés mellé is. A rákszűrés lényege, hogy időben felfedezzék azt az állapotot, amikor még lehetőség van beavatkozásra. A HPV-szűréssel hamarabb fel lehet becsülni a méhnyakrák kockázatát. Hangsúlyozta, a HPV-fertőzés nem jelenti, hogy az illetőnek rákja van, a teszt viszont jelentősen növeli a szűrés hatékonyságát.

Kitért arra, hogy a megelőzésre idéntől elérhető egy 9 komponensű oltás is, amely 90 százalékos védelmet nyújt a fertőzés ellen. Ezt ajánlott fiatal korban, még a szexuális élet megkezdése előtt beadni – tette hozzá.

– MTI –
hirdetés