Helyi közélet

2016.01.17. 12:27

Lakott területen is otthonosak a vadak

Nyíregyháza - Vaddisznók vadászatára adott engedélyt a rendőrség Miskolcon, miután a város peremkerületeiben az elszaporodó állatok jelentős károkat okoznak – adta közre a hírt a napokban a média.

Nyíregyháza - Vaddisznók vadászatára adott engedélyt a rendőrség Miskolcon, miután a város peremkerületeiben az elszaporodó állatok jelentős károkat okoznak – adta közre a hírt a napokban a média.

A hír hallatán Plavecz János fővadászt arról kérdeztük meg, mi lehet az oka, hogy a vadak ilyen bátran bemennek egy településre, s mi lehet az oka annak, hogy bár egész évben lehet vadászni a vaddisznóra, mégis olyan sok van belőlük.

– Mint közismert, Borsod-Abaúj-Zemplén megye hegyes-völgyes vidék sok-sok erdővel, nincs annyi takarmány, nincs annyi mezőgazdasági terület, hogy abból megéljenek a vadak, ezért bemennek a kertekbe enni. Lakott területen nem szabad vadat ejteni, de mivel az önkormányzat nem tehet mást, rendőri felügyelettel egy vadászt bíztak meg a vaddisznók kilövésével – magyarázta a szakember. – Három éve még Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is sok volt a vaddisznó, rengeteg kárt okoztak a mezőgazdaságban. Most már elviselhetőbb a számuk, kisebbek a vadkárok is. Míg például az egyik vadásztársaság tagjai pár éve még 300 vaddisznót ejtettek el egy évben, tavaly csak 170-et.

Rendkívül szapora

– S hogy miért vannak olyan sokan? Rendkívül szapora állatról van szó, amely egy évben akár 4–10 utódot is képes felnevelni. A anya megvédi a kicsinyeit, így felnő valamennyi. Mivel természetes ellenségük nincs, csak az ember tudja szabályozni az állományt.

– Ráadásul nehéz elejteni őket, mert nagyon okosak. Például ismerik a vadász kocsijának a hangját, s ha azt hallják távolodni, csak akkor merészkednek elő az etetőhöz – tette hozzá Plavecz János.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában