Magyarország

2011.01.24. 18:13

Matolcsy: rövid távon az egyensúly megteremtése a cél

<p>Magyarország elkötelezett egy erős unió iránt, ehhez szükség van a szilárd euróra és egy erős eurozónára - hangsúlyozta Matolcsy György, aki a magyar uniós elnökség programját ismertette az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottságának (ECON) hétfői brüsszeli ülésén.</p>

Rövid távon az cél, hogy a a költségvetési hiány 3% alá csökkenjen néhány éven belül, először az eurozónában, aztán valamennyi uniós államban. Ezt Magyarország már 2011-ben teljesíti. Ennél is nagyobb teher az államadósság, amely becslések szerint 2014-re az eurozónában elérheti a GDP 100%-át is. Először tehát ezt a két gyenge pontot kell ledolgozni és hosszú távon lehet cél a gazdasági növekedés, valamint a foglalkoztatás növelése - mondta a miniszter arra a szociáldemokrata kérdésre, hogy helyesli-e azon országok uniós szintű büntetését, amelyek nem tartják be az adósságszabályokat, noha erről nem feltétlenül ők, gyakran inkább a spekuláció tehet.

Fontos a gazdasági környezet

Sem otthon, sem az unióban, sem a pénzügyminiszterek tanácsában (Ecofin) nem tűznék magam elé árfolyamcélt, azt a pénzpiac és az önálló, független jegybankok alakítják; ezt látom természetesnek és kötelezőnek az Európai Központi Bank esetében is - válaszolta Matolcsy György arra a kérdésre, hogy fogja-e kérni a Központi Bank beavatkozását az euró árfolyamába, amely sok elemző szerint az európai iparnak nagy nehézséget okoz. A miniszter szerint politikusoknak, ezen belül az Ecofin elnökének nem lenne tanácsos az árfolyamról véleményt vagy ajánlást megfogalmazni. Az uniónak olyan gazdasági környezet kialakítása a dolga, amelyben bármilyen árfolyam mellett van növekedés, munkahelyteremtés, megerősödnek a kis és közepes vállalatok és születnek gyermekek - mondta.

Jelenleg 10 uniós országban van már valamilyen formában bankadó - hangsúlyozta Matolcsy György, ezért a magyar elnökség javaslata az, hogy az unió dolgozzon ki egy uniós szinten harmonizált bankadórendszert . Kérdésre válaszolva kifejtette: Magyarországon a bankadó ügyében nincs megkülönböztetés a belföldi és külföldi tulajdonú pénzintézetek között; a bankadót minden bank, biztosító, pénzügyi szolgáltatást végző cég megfizeti.

Matolcsy György a megtakarítási adóval kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar elnökségnek fontos célja a politikai megegyezés a kérdésről, ehhez azonban először meg kell állapodni a többi között Ausztriával és Luxemburggal. A megtakarítási irányelv értelmében a tagállamok néhány kivétellel tájékoztatják egymást a külföldiek által az országaikban tartott megtakarítások kamatairól.

A pénzügyi szektor tranzakciós adójáról - ez az adófajta vonatkozhatna a többi között a devizaügyletekre, a kötvény- és tőzsdeügyletekre - szólva elmondta: új adók bevezetéséről csak alapos elemzés után lehet dönteni.

Matolcsy György a magyar elnökségi prioritások között az európai szemeszter sikeres elindítását - melynek lényege, hogy a tagállamok európai szinten egyeztetett irányelvek alapján tervezik saját költségvetésüket -, a gazdasági kormányzásról szóló hat jogszabálycsomag elfogadását, az állandó pénzügyi stabilitási mechanizmus létrehozását - ez lépne a jelenlegi, átmeneti válságkezelési mechanizmus helyébe - és a pénzügyi szektor szabályozását említette.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!