Szakszervezeti elnök: a szakdolgozók bérét kell elsősorban fejleszteni az egészségügyben

Budapest – A szakdolgozók bérét kell a legnagyobb mértékben és a leggyorsabban fejleszteni az egészségügyben – jelentette ki a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

Cser Ágnes azt mondta, ők azok, akik “az ágy mellett dolgoznak”.
Nem normális, hogy egy szakdolgozónak negyven-ötven beteget kell ellátnia egy éjszaka alatt, valamint az sem, hogy alig találni 40 éves kor alatti szakdolgozót – tette hozzá.

A szakszervezeti elnök kiemelte, hogy ismét vonzóvá kell tenni az egészségügyi pályát, ezért az ágazat összes dolgozójának fizetésén javítani kell, mégpedig olyan mértékben, hogy azt az emberek tényleges bérfelzárkóztatásként értékeljék, ne csupán bérkiegészítésként.
Cser Ágnes szerint biztos megállapodnak a kormányzattal, csak még nem tudni, “mennyiben és hogyan”. Úgy fogalmazott, hogy komoly küzdelem folyik a költségvetési pénzekért, az egészségügyben azonban már 2016-ban el tud majd indulni a bérfejlesztés.

Arra a felvetésre, hogy a kórházak adósságának rendezése akár 100 milliárd forintot is elvihet az ágazatnak szánt 167 milliárdos többletforrásból, a szakszervezeti elnök azt mondta: őt “nem érdeklik” ezek az adósságok.
Nem a munkavállalók feladat- és hatásköre ugyanis, hogy tekintettel legyenek ezekre, számukra az a lényeg, hogy tisztes megélhetéshez jussanak – jelentette ki.

Bár Cser Ágnes is elismerte a fejlesztések fontosságát, hangsúlyozta, hogy “most az ember a legfontosabb az ágazatban”. Hozzátette: az egészségügyi mellett a szociális szféráért is küzdenek, amelynek elmaradása a bérek területén ugyancsak jelentős.

– MTI –
hirdetés