Nyíregyháza hírei

2014.06.24. 20:30

Először csendült fel a Magyarnóta Sepsiszentgyörgyön

Nyíregyháza, Sepsiszentgyörgy  - Kádár Zsuzsa népdal és nótaénekes képviselte Záhonyt Sepsiszentgyörgyön azon a nagysikerű nótagálán, amely a Tamási Áron Nemzeti Színházban került megrendezésre a múlt hónap végén.

Nyíregyháza, Sepsiszentgyörgy  - Kádár Zsuzsa népdal és nótaénekes képviselte Záhonyt Sepsiszentgyörgyön azon a nagysikerű nótagálán, amely a Tamási Áron Nemzeti Színházban került megrendezésre a múlt hónap végén.

Szőcs Gyula és Nagy László vállalkozók, a Sepsiszentgyörgyi Rotary Club tagjai Nyíregyházára látogattak Szabó Sándor nótaénekes által szervezett magyar nótaestre. Ott vendégszerepelt többek között Kádár Zsuzsa is.

A vállalkozóknak annyira megtetszett az előadás, hogy valamennyi énekest meghívták egy sepsiszentgyörgyi gálára. A vállalkozók azt is elmondták, hogy városukban ez idáig még soha nem volt magyar nótaest, így mindenki nagy várakozással várta az ünnepi műsort, amelyre május 26-án került sor.

A csak nem félezer közönség vastapssal köszönte meg a produkciót, melynek sikere minden képzeletet felülmúlt. Az énekeseket Benedek Károly vezetésével a Vadrózsák zenekar kísérte. A fellépők között volt természetesen Szabó Sándor Nyíregyházáról, Fejős Jenő Kecskemétről, Kapi Gábor Szentendréről, Nagy Anikó Ungvárról és Koós Éva Marosvásárhelyről.

Az estet követő fogadáson a város vezetése – élén a polgármesterrel – is üdvözölte a művészeket. Az előkészületekről, az utazás szervezéséről Szabó Sándor gondoskodott. Az énekeseket Nyíregyházáról Szaszala László, Kecskemétről Bekő József vállalkozók szállították, akik úgy támogatták- már nem először - a magyarnóta ügyét, hogy ingyenesen biztosították az utazás lehetőségét.

Az erdélyi vendéglátók nagyszerű házigazdáknak bizonyultak. Bálványoson, a Szent Anna-tó közelében szállásolták el az énekeseket és kísérőiket, akik az erdélyi emberek szeretetét, tiszteletét maximálisan élvezhették majdcsak egy hétig.

A házigazdák, vendéglátók hagyományt szeretnének teremteni Sepsiszentgyörgyön és a környező településeken, és máris felkérték, meghívták az előadókat egy őszi turnéra, amelyet nagyon jó szívvel és örömmel fogadtak el az énekesek.

-„Mi nem csak közvetítjük a nótát lakóhelyeinken, hanem azért dolgozunk, hogy a magyar nóta, amelyet május 16-án hungaricummá nyilvánítottak, még értékesebb részévé váljon zenei kultúránknak, méltó helyére kerüljön nemzeti kincsünk, amely a népdal mellett az egyetlen, tiszta őrzője édes anyanyelvünknek, a magyar nyelvnek.

Magyar nóta estjeinkre –amelyet Záhony város vezetősége is örömmel támogat, mindig igyekszem erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai énekeseket is meghívni, hiszen Ők olyanok, mint a kenyér héja: megvédi a kenyeret a kiszáradástól.

Kötelességünk a magyar nóta, a cigánymuzsika hagyományait ápolni, s ez által nem csak a műfaj, hanem lakóhelyünk nevét is öregbíteni” – jelentette ki Kádár Zsuzsa.

- Kádár Zsuzsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!