Számos furcsaságot találtak a dobi gyermekotthonban

A gyerekek érdekét is szolgálja a hibák kijavítása
A gyerekek érdekét is szolgálja a hibák kijavítása - © Illusztráció: KM-archív
Tiszadob – Szabályszerűtlen volt a feladatellátás, átláthatatlan a közpénzfelhasználás, valamint az intézmény vagyongazdálkodása sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak – állapította meg a tiszadobi gyermekvédelmi központ átvilágítása után az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Nem kérték számon

A közelmúltban lezárult, 2011–2014 közötti időszakot vizsgáló ellenőrzésről szóló ÁSZ-jelentés rámutat: az intézmény beszámolói nem mutattak valós képet a vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetről. A hatékony gazdálkodás követelményeit egyetlen irányító szerv sem érvényesítette, nem kérte számon és nem ellenőrizte a dobi gyermekcentrumban, amely az idén nyáron beolvadt a mátészalkai Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központba.

Az ÁSZ szabálytalanságokra bukkant a szervezeti és működési szabályzat, a leltár- és mérlegkimutatások, valamint a vagyonelemek hasznosításának átvizsgálásakor is.

Bertalan László, a tiszadobi gyermekvédelmi központ vezetője – nyilatkozati jogkör híján – a megyei központba továbbította lapunk kérdéseit, végül a Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságtól érkezett reagálás az ÁSZ megállapításaira, mely szerint a számos hiányosságot feltáró vizsgálat eredménye alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szükséges intézkedéseket megtette.

Átalakulás után

„A vizsgált időszakban a szociális ellátórendszer teljes átalakulása zajlott. 2013-ban megalakult a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, melynek fő feladata volt az intézmények állami fenntartásba vétele, s amely fennállása óta garantálja az intézményeken belül az ellátás biztonságát, miközben a jogszerű működési feltételek fenntartására, valamint a belső ellenőrzések során feltárt hibák kijavítására is nagy gondot fordít” – áll a közleményben.

KM-PI
hirdetés