Szappant főzött feleségéből a kemecsei vállalkozó – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve

„A másfél órás késés és a szemerkélő eső ellenére nagy tömeg fogadta Tony Curtist Mátészalkán” – írta a Kelet harminc évvel ezelőtt
„A másfél órás késés és a szemerkélő eső ellenére nagy tömeg fogadta Tony Curtist Mátészalkán” – írta a Kelet harminc évvel ezelőtt - © Fotó: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg –Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as és 1978-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1948. június 27., vasárnap
Leharapta utódja orrát az elhagyott feleség

Érdekes ügy súlyosan sérült áldozatát szállították a mentők a napokban a nyíregyházi Erzsébet-kórházba. D. Gyula jármi lakos elhagyta a feleségét, és egy fiatal özvegyasszonnyal költözött össze. Egy hét múlva az elhagyott asszony rájuk törte az ablakot, behatolt a lakásukba, megtámadta az utódját, és dühében leharapta az orrát. Tette után kirohant az udvarra, és felgyújtotta a szénakazlakat, majd elmenekült. A bosszúálló asszonyt őrizetbe vette a rendőrség, a pórul járt utódot a kórházban ápolják.

1948. június 29., kedd
Szappant főzött feleségéből a kemecsei vállalkozó

Elképesztően borzalmas gyilkosság történt Kemecse községben. Egy építési vállalkozó megölte, feldarabolta másállapotban lévő feleségét, egy részéből szappant főzött, a fejét elásta, a többit pedig befalazta. F. Lajos 32 éves, gazdag építési vállalkozó nem élt jó házaséletet harmadik feleségével, akit egy ízben már meg akart mérgezni. F. szerelmes volt egy másik asszonyba, ezért akart mindenáron szabadulni a feleségétől, különösen, mióta megtudta, hogy útban van a második gyermeke. F. Lajosné állandó halálfélelemben élt. Megkérte szomszédját, hogy ha nem látja két napig, menjen a rendőrségre, és jelentse, hogy megölte a férje. A szomszéd figyelte is a házuk táját. Pénteken és szombaton az asszony nem mutatkozott, mire a szomszéd a rendőrség segítségét kérte. Megindult a rendőri hajsza F. után, közben a házát is felnyitották, ahol borzalmas bűz, égett zsírszag fogadta a belépőket. Az egyik szobában friss vakolás látszott, ezért kibontották a falat, ott találták meg a szerencsétlen asszony testdarabjait. Csak a teste volt meg, keze-lába tőből levágva, fejét is lemetszette a szadista gyilkos. Vasárnap délben a rendőrség elfogta F. Lajost, aki új szerelmével a nyírbogdányi úton haladt. F. kihallgatása során elmondta, hogy feleségével először nikotinoldatot itatott, majd amikor látta, hogy meghalt, hozzálátott a test feldarabolásához. A szappanfőzés nehezen ment, félt, hogy napfényre kerül a gyilkosság, ezért abbahagyta, és befalazta felesége megmaradt tetemét. A fejét sem sikerült elégetni, ezért azt elásta a kertben.

Hatvan éve írtuk
1958. június 29., vasárnap
Csak egy pillanaton múlott a szerencsétlenség

Csak egy pillanaton múlott, hogy a kisvonat maga alá nem gyűrt egy egylovas stráfkocsit Nyíregyházán a napokban. Az történt ugyanis, hogy R. Ferenc, a városgazdálkodási vállalat fuvarosa későn vette észre, hogy lova nem tud megbirkózni a megengedettnél öt mázsával több – húszmázsás – teherrel. Pedig meg-megállt a dolgos jószág, de gazdája az ostorával tovább sürgette. Azonban a Kálvin tér felől a Szabadság térre érve, a kisvasúti síneknél megmakacsolta magát a szerencsétlen pára. Nagy nehezen azért átvánszorgott az apró sínpáron, de félúton ismét megállt. Gazdája leugrott, próbálta megrendszabályozni, de a Zrínyi Ilona utca felől már pöfögött is 14 teherkocsival a kisvonat. A mozdonyvezető fékezett, a lovaskocsin utazó lánynak csak annyi ideje maradt, hogy leugorjon, de az összeütközést nem lehetett elkerülni. A kis mozdony megtolta a kocsi hátulját, néhány zsákot maga alá is gyűrt. Mi okozta a ­balesetet, s milyen ­veszélyeket rejtett magában? Ez aligha szorul magyarázatra.

Ötven éve írtuk
1968. június 27., csütörtök
A besztereci földvár eredete

Dr. Németh Péter régész a múlt hét közepe óta vezeti a besztereci földvár ásatását. Néhány napos munka után sikerült tisztáznia, hogy ezt a földvárat nem az őskorban, hanem a X–XI. század fordulóján, a magyar államalapítás idején építették.

1968. június 28., péntek
Strand Petneházán

Népszerű megyénk egyetlen falusi strandja. A tanács az idén 24 ezer forintot fordított a medence betonozására, padokat helyeztek el körülötte, lábmosót kapott a gyermekmedence. A földek között felüdülést jelentő strandot a tsz-tagok és a környező falvak lakói keresik fel hétvégenként.

Negyven éve írtuk
1978. június 28., szerda
Felújítják a vízimalmot

Megyénk nagy hírű műemléke a XIX. század végén épült túristvándi vízimalom, amely háromkerekes, alulcsapott rendszerével egyedülálló az országban. A vízzel érintkező farészeket ezekben a hetekben cserélik ki az ácsmesterek. Július közepén a molnár majd felhúzza a zsilipeket, a Túr vize meglódítja a hatalmas kerekeket, hogy aratás után az új búzából az öreg malomban finom, fehér liszttel teljenek meg a zsákok.

 

KM
hirdetés