Szárnyaló galamb-lehetőségek

Szárnyaló galamb-lehetőségek
A galambból főzött levest a betegek, lábadozók részére gyógyszer gyanánt készítették szüleink, nagyszüleink. A galambhús iránt külföldön jelenleg is nagy a kereslet, ám a hazai piacon kis túlzással már szinte ismeretlen árucikk.

Éppen ezért rendkívül figyelemre méltó a közelmúltban a Nyíregyházi Főiskolán A kendermag szerepe a galambok fiziológiai viselkedésében című  előadás, mely a fiatal agrár-szakemberek figyelmét volt hivatott felkelteni e téma iránt. Dr. Puskás Lajos, nyugalmazott főiskolai docens, kutatói tudományos főmunkatárs ismertette többek között, hogy ezzel az állattenyésztési tevékenységgel lehetőség nyílhatna a jelenleg üresen álló kis istállók, sertésólak kihasználására. A szükséges takarmányt pedig akár saját maguk is elő tudják állítani a gazdálkodók. Az egyik ilyen lehetőségként említette a kendermagnak az erre a célra történő termesztését, ami a húsgalambok gazdaságos tartásának az alapja lehet. A kendermagtermesztés a megyében nagy múltra tekinthet vissza, Kék, Ibrány, Pátroha vagy Ajak térségében.

Puskás Lajos elmondta még, hogy a szaporítási és tartási programok kidolgozásával megpróbálják elérni, hogy a potenciális adottságokkal rendelkezők akár kutatási tevékenység folytatásában, akár a jövedelem-kiegészítésképpen lássanak fantáziát a dologban. Az alapok mindehhez adottak, hiszen rendelkezésükre áll sok jó hazai galambfajta, pl. a Magyar óriás, a Szegedi keringő vagy a Székesfehérvári bukó.

– N. Z. –
hirdetés