Szatmárban hemzseg a pocok

mezőgazdasági kártevőként ismert rágcsálók közül a leggyakoribb megyénkben is a mezei pocok. Nagyobb egyedszámot a szatmári térségben észleltek a szakemberek, ahol 12 lakott járat is előfordult száz négyzetméterenként – tájékoztatott Lipcsei Sándor, megyei Növény és Talajvédelmi Szolgálat munkatársa.

Gyümölcsös és pillangós területeken megyeszerte jelentős e kártevő felszaporodása. Egyes térségekben a területek 75 százalékán jelen van, így a védekezések elvégzése szükségszerű. Különösen a fehérgyarmati és csengeri rész fertőzött, (mintegy 30 lakott járat/100m2), ahol már kb. 100 hektáros területen védekeztek is  ellene. A számukra kedvező időjárás, a hosszan tartó hó borítás miatt folyamatosan növekszik a létszámuk, ezért a gazdáknak érdemes felmérni a területeiken a pockok egyedszámát, és ha szükséges, elvégezni a védekezést.

Ha ez készítménnyel történik, a felhasználás tervezett    idejéről, helyszínéről és módjáról előzetesen értesíteni kell a területileg illetékes növény- és talajvédelmi szolgálatot és a természetvédelmi hatóságot, valamint tájékoztatni kell az ott működő vadásztársaságot is.

– N. Z.  –
hirdetés