Szatmári látni- és ennivalók

Szatmár a középpontban
Szatmár a középpontban
Kisnamény – A könyv társszerzője ragaszkodik a hagyományokhoz, és nem szeret diétás, „girhes” ételeket főzni.

Az „Ezt láttam, ezt ettem Szatmárban” című kiadvány a Rotary Club és az Inner Wheel kiadásában jelent meg, a mátészalkai szervezetek ugyanis felismerték, hogy az az információ, amit elavult útikönyvekből ollóznak össze, a mai kor turistájának már nem elég. Aki ugyanis ma útra kel, exkluzív információkra éhezik. És finom ízekre is. Mert persze fontos, hogy mikor épült egy templom, de az is, hogy mit ehet a gyaloglásban elfáradt utazó.

A színes fotóval illusztrált könyv huszonöt szatmári település rövid történetét és huszonöt közkedvelt étel receptjét adja közre, ínycsiklandó fotókkal illusztrálva az étkeket. A szövegek Balogh Gézát, a fotók Erdélyi Ferencet dicsérik, a recepteket Bihariné Kékesi Ibolya keltette életre. Persze, nem véletlenül esett rá a választás.

Érdemesek a kóstolásra

– Régóta ismerem Erdélyi Ferencet, sokszor láttam őket vendégül és mindig ízlett nekik a főztöm – meséli nevetve Ibolya.

– Engem a nagyszüleim neveltek, a nagymamám pedig nem igazán szeretett főzni, így alig voltam tízéves, amikor rám bízta a konyhát. Gyönyörűen varrt és hímzett, a keresztszemeseit külföldön is megvásárolták – mi ebből éltünk, így neki ezzel kellett foglalkoznia, és nem maradt ideje sütni-főzni.
Spórolós volt, így az ételekbe nem azt tettem, amit szerettem volna, hanem amit megengedett. Ez a fajta szabadság akkor jött el az életemben, amikor férjhez mentem és saját konyhát vittem. Ragaszkodom a hagyományokhoz, főként a magyaros, szatmári ízeket szeretem – diétás, „girhes” ételek nálunk nem nagyon kerülnek az asztalra. Ez nem jelenti azt, hogy ne változtatnék, a kötött levest például zöldséges alappal készítem. A módosítás egyébként nem mindig tudatos: a háziasszony kényszerűségből (például mert nincs otthon) kihagy egy összetevőt vagy mással helyettesíti, és máris új étel születik.

A könyvben levesek, tészták, édességek, húsos ételek is helyet kaptak – olyan étkek, amelyeket dédszüleink is ettek, és amelyek érdemesek arra, hogy a térségünkben járók is megkóstolják őket – mondja Ibolya, aki már készül a nyári szezonra: vendégházuk kertjében gyakran sütnek-főznek kemencében is.

Krumplis tészta, tojásleves

Nincsenek nagy kedvencei – mindent szeret, amit főz –, de ha mégis választania kellene, olyan egyszerű ételeket mondana, mint amilyen a krumplis tészta vagy a tojásleves. A süteményekkel sem áll hadilábon, sőt!

– Amikor összeházasodtunk, a férjem azt mondta, nem baj, ha nem tudok főzni, az a lényeg, hogy sütni tudjak. Nálunk nem telik el hét házi sütemény nélkül, aminek a három gyerekünk is örül. A lányom már elköltözött, de tőle sem áll távol a konyha világa, olyannyira, hogy nemrégiben cukrászvizsgát tett. Van tehát utánpótlás, jó kezekben vannak a hagyományaink. KM-SZA

A könyv receptjei

Aranygaluska, berakott túrós, birsalmasajt, csirkepaprikás, csőröge, diós rácsos, fánk, hájas tészta, káposztás nudli, káposztás paszuly, kapros tökleves, kötött-tészta-leves, mocskos tészta, szilvalekváros porlós, málékásás töltött káposzta, rizses töltött káposzta, derelye, szilvalekváros tepertős pogácsa, aszalt szilvás étel, szilvás gombóc, zöldséges lepcsánka, tejfeles krumplileves, öntött laska, tojásleves, toros káposzta, habart zöldpaszuly

Címkék: , ,







hirdetés