Szauna lett az ország

Akt.:
Szauna lett az ország
© kép: getty images
Mindenki másképpen védekezik a hőség ellen. Van, aki a redőnyt mindig ott engedi le, amerről éppen süt a nap, mások klímát szereltetnek be a lakásba, esetleg ventillátorokat működtetnek egész nap. Az egyik idős néni a hűtőből veszi elő a flakonban tárolt csapvizet, míg férje a hideg sörre esküszik. M. Magyar László jegyzete.

Igazából azok szenvednek a hőségtől, akik panellakásokban élnek, hiszen a falak csak úgy ontják magukból a meleget, s hiába van tárva-nyitva ajtó és ablak, semmi légmozgás nem frissíti fel a benti levegőt. Optimista ismerősöm nem foglalkozik az időjárással, szerinte a tél legyen tél, a nyár legyen nyár, s ha már valóban szinte elviselhetetlen a hőség, akkor örüljön mindenki az országban, mert legalább ingyen van a szauna.

Menekülést jelent a kánikulában a hűs vízzel töltött medence vagy a vízpart, s meg is kezdődik ilyenkor a népvándorlás a strandokhoz, a folyókhoz, a tavakhoz. Csakhogy mint életünkben oly sok mindennek, ott is megvannak a játékszabályok, amelyeket kivagyiságból és meggondolatlanságból, vagy éppen egy kis alkoholtól felbátorodva elfelejtünk. Ügyet sem vetünk az olyan jó tanácsra, hogy felhevült testtel ne csobbanjunk a vízbe, ne ugorjunk fejest a sekély részeken, vagy ne menjünk mély vízbe, ha nem tudunk úszni, de ne akarjunk versenyezni az örvényekkel sem.

Lelkesen vetjük magunkat a vízbe hőség idején. Nagy élmény a strandolás, felszabadult érzés szabad vizekben a lubickolás. Mindez csak úgy lesz valóban maradandó emlék, ha valamennyien betartjuk azokat a bizonyos szabályokat…

M. Magyar László
hirdetés