Száz éve a vízgazdálkodásért

Az MHT helyi szervezete rendszeresen szervez bel- és külföldi szakmai tanulmányutakat
Az MHT helyi szervezete rendszeresen szervez bel- és külföldi szakmai tanulmányutakat - © Fotó: MHT
Nyíregyháza – Az idén százéves a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT), s a jeles évfordulón – a víz világnapjához kapcsolódva – a területi szervezet előadóülést rendezett a megyeháza dísztermében.

– Sok mindennek van világnapja a sétától az ölelésig, de – anélkül, hogy kisebbítenénk a jelentőségüket – kijelenthetjük, hogy az összes értelmezhetetlen lenne a víz nélkül – fogalmazott megnyitóbeszédében Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke, mielőtt a vízügyi szakemberek kiemelkedő, a lakosság biztonságérzetét és életminőségét alapjaiban befolyásoló munkáját méltatta.

Példát kell mutatnunk

Rozinka Zsolt Illés, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője köszöntőjében kiemelte: megyénkben a környezetvédelmi és vízügyi szakterületek kapcsolata híresen jó, és mint édesvizekben gazdag országnak, példát kell mutatnunk eme természeti kincs megóvásában.

– Az idei világnap jelmondata a „Szennyvizek? Tiszta vizet!” – ennek eléréséhez kívánok erőt az MHT-nek, amely szakmai tapasztalatok terén hazánkban felülmúlhatatlan – tette hozzá a természet- és környezetvédelmi főosztály vezetője.

Dr. Szlávik Lajos MHT-elnök előadásában szemelvényeket villantott fel az elmúlt száz évből.
– A társaság nem csupán a mérnökök, hanem valamennyi vízzel foglalkozó szakember – orvosok, biológusok, vegyészek, történészek, közgazdászok – szervezete. A működés két legfontosabb eleme a kezdeti időszakban a szakelőadások megszervezése és a Hidrológiai Közlöny kiadása volt – említette sok más mellett az elnök, s kitért a helyi vonatkozásokra is. – A megyei szervezet 1960-ban alakult, Nyíregyháza két ízben is otthont adott a vízgazdálkodás aktuális problémáit, feladatait fókuszba állító vándorgyűlésnek. A társaság legfontosabb feladata a jövőben az lesz, hogy a klímaváltozásból adódó kérdésekre szakmailag megalapozott válaszokat adjon – tekintett előre dr. Szlávik Lajos.

Bodnár Gáspár úgy fogalmazott: az elmúlt 57 évben a tagság fontos feladatokat végzett el, végig demokratikus keretek között. Örömét fejezte ki azért, hogy a vízügyi szakemberek utánpótlását évtizedek óta biztosító ÉVISZ mellett újabban más iskolákból is érdeklődést tapasztal.

Helyben tartani

– A vizek helyben tartása, a pótlások megvalósítása lesz a jövő legfontosabb feladata – mondta a területi szervezet elnöke, a FETIVIZIG igazgatója.

Az ülés zárásaként pályázati elismeréseket, emlékplaketteket adtak át, majd a résztvevők megnézhették a magyar vízgazdálkodás és az MHT történetét bemutató filmet.

KM-HP
hirdetés