Századvég: stabilról pozitívra változtathatja a Moody’s a magyar adósosztályzat kilátását

Budapest – A Századvég közgazdásza szerint stabilról pozitívra változtathatja a Moody’s a magyar adósosztályzat kilátását a pénteki vizsgálat során, de vannak olyan tényezők, amelyek óvatosságra késztethetik a hitelminősítőt.

Regős Gábor az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában azt mondta, a felminősítés mellett szól, hogy a GDP-arányos államadósság csökkenő pályán van, a devizaarányt sikerült csökkenteni, a költségvetés helyzete viszonylag stabil, valamint hogy a gazdasági növekedés az első negyedévben kedvező volt.

Óvatosságra késztetheti viszont a hitelminősítőt az olasz és török bizonytalanság miatt kialakult pénzpiaci turbulencia – amely a magyar gazdaságra is kihat – az uniós források jövője és a Brüsszel által kifogásolt strukturális hiány – vélekedett.

Kitért arra is, a hitelminősítők jól meghatározott szempontok – például GDP-arányos államadósság, devizaarány – és kevésbé szabadabb ítélkezést megengedő szempontok alapján határozzák meg az adósosztályzatot.

Hozzátette, az adósosztályzat kilátásának javítása kétség kívül örömet szerezne, de nem okozna eget rengető változásokat a piacon – fogalmazott a közgazdász.

– MTI –
hirdetés