Százból tíz forint hitelre

Debrecen – Az eladósodásunk mértéke és összetétele is aggasztja a szakembereket.Debrecen – Önmagában az, hogy a magyar lakosság napjainkra több mint hatezer milliárd forint tartozást halmozott fel nehezen értelmezhető, ezért inkább fogalmazzunk úgy, hogy a kölcsönt felvett háztartások minden 100 forint jövedelmükből tízet már a hitel törlesztő részletére fordítanak.

Ugyanez a mutató Európában jellemzően tizenkettő, míg az Egyesült Államokban tizennégy százalék, csakhogy a nyugat-európai és az amerikai jövedelmek szabadon elkölthető része is többszöröse a magyarországinak. A jegybank és a gazdaságkutató szakemberei joggal nevezik tehát aggasztónak azt a tendenciát, ami ide vezetett.

Az eladósodás mértéke mellett a másik árulkodó mutató annak összetétele. Márpedig minden statisztika arról tanúskodik, hogy a családok pénzügyi kölcsöneinek növekedésében a fogyasztási hitelek emelkedése meghatározó. (Állítólag csak az idén karácsonykor negyedmillió áruhitel-szerződést kötöttünk.)

Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, idén további ezrek, tízezrek válhatnak fizetésképtelenné csak azért, mert amikor lakást, autót vagy televíziót vásároltak, nem számoltak (nem is számolhattak) az élet szinte minden területét érintő drasztikus mértékű drágulással.___________________________________


hirdetés