Szedik a királyi nedű alapanyagát

Szőlő-illusztráció
Szőlő-illusztráció
A hét elejével hivatalosan is beindult a szőlő betakarítása Tokaj-hegyalján.

Egyre gyakoribb látvány, hogy benépesülnek a szőlőhegyek reggelente, szőlőszedők szorgoskodnak a sorok között. Serfőző Szabolcsné a Tállya-Golop Hegyközség hegybírója elmondta érdeklődésünkre, hogy a szervezet választmánya határozta meg a szüreti szőlőfelvásárlás kezdésének időpontját október másodikával.

Ezt a dátumot valamennyi hegyközség választmány saját magának állapítja meg, tehát nem mérvadó a tállyai kezdés. Volt némi vita azon, hogy engedjük-e a kezdést, vagy várjunk néhány napot vele, ugyanis néhány cég már szeptember huszonhatodikától vásárolta volna a Furmint és Hárslevelű szőlőket. Mérlegeltük, hogy vannak dűlők, ahol a levelek már lesárgultak, ahol már további édesedés nem várható, végül a már említett időpont mellett maradtunk. Figyelembe vettük, hogy azon termelőknek is el kell adniuk a termésüket, akik már minőségi javulásra nem számíthatnak, ugyanakkor láttuk, hogy van kereslet az alacsonyabb fokú szőlő iránt is.

Infócsere

A szőlő minősége – jelenlegi állapotában – kiválónak titulálható, a fürtök kezdenek összeesni, nincs mire várni – mondják a szüretelők a rátkai határban. A tállyai hegybíró ehhez hozzáteszi, hogy ha most egy kevés esőt kapnának a területek, nagy valószínűséggel beindulna az aszúsodás is, bár az Oremus és muskotályos fajtákból már eddig is jelentős mennyiségű aszút szedtek ki a termelők.

 – Nem lehet azt tanácsolni a termelőknek, hogy mindenáron szedjék le most, vagyis korábban a szőlőjüket, érdemes várni, amihez hozzá kell tenni, hogy a felvásárlási árak is emelkedő tendenciát mutatnak – folytatja a hegybíró. – Pillanatnyilag hatvan mázsa a termésátlag a tállyai határban. Ezt mi júliusban hetvenre becsültük, de a csapadékhiány ezt a csökkenést hozta. Visszatérve a felvásárlási árakra, nagyon jó kommunikációs rendszer működik a hegyközségek, illetve a Tokaj-hegyaljai Hegyközségi Tanács között. Minden kedden és pénteken délelőtt tíz óráig írásban közlik a hegyközségek a tanáccsal a saját területükön kialakult felvásárlási árakat, amiket a központban összesítenek és ezt – teljes részletességgel visszaküldik a feladóknak. Mi ezekből a táblázatokból tájékoztatjuk a termelőket – adott tájékoztatást Serfőző Szabolcsné.
hirdetés