Szegedi halászlevet kanalaztak a „németek”

A negyvenhat fős társaság nem csak malmozással múlatta az időt
A negyvenhat fős társaság nem csak malmozással múlatta az időt - © Fotó: tudósítónktól
Nyíregyháza – Csongrádi portyára indult a nyíregyházi német nemzetiségi önkormányzat negyvenhat főt számláló társasága.

A feltöltődés és az ellazulás reményében szervezett kirándulás maximálisan elérte a célját, élményekkel gazdagon tértek haza a dél-magyarországi buszos túráról.

– A Dorozsmai Szélmalomnál kezdtünk, ahol megtudtuk, hogy az egykor éjjel-nappal is őrölő malmot Czékus Andor gazda építtette 1821-ben. Ma már nem forog, de a belső szerkezeti elemek aprólékos megmunkálását a helyi idegenvezető jóvoltából megtekinthettük. S ha már ott voltunk, stílusosan elénekeltük Dankó Pista Nem fúj a szél című dalát – újságolta Szeiler Jánosné, a nyíregyházi német nemzetiségi önkormányzat elnöke. A kiskundorozsmai megállóhoz közel van Szeged, ahol a belvárosban kalauzolták a szabolcsiakat.

– Megtudtuk, hogy a Tisza-parti város évszázadokon át élvezte a mindenkori uralkodó kiemelkedő támogatását. Sétáltunk a folyóparton, jártunk a fogadalmi templomnál és a Dóm téren is. Igen ízletes volt a szegedi halászlé. Utána történelmi időutazáson vettünk részt, ahol Feszty Árpád A magyarok bejövetele ámulatba ejtett mindannyiónkat. Megelevenedett előttünk őseink honfoglalása a monumentális körképen. Nincs abban túlzás, ha azt mondom: felejthetetlen csodát láttunk Ópusztaszeren.

Ladányi Tóth Lajos
hirdetés