Székelykaput avattak Geszteréden

Székelykaput avattak Geszteréden
Geszteréd – Felirat is van az alkotáson: „Áldás a bémenőre, béke a kijövőre.”

A hagyományápolást, a múlt értékeinek megőrzését és népszerűsítését vállalta fel a Geszterédi Aranyszablya Társaság, amikor 2015-ben megalakult. Az önkormányzattal összefogva a következő évben megrendezték a Geszterédi Aranyszablya Fesztivált, s mivel a kezdeményezés nem szakadt meg, így szombaton már a harmadik fesztiválra várták az érdeklődőket.

A sport és szórakoztató programok mellett a fesztivál legmeghatóbb eseménye a székelykapu átadási ünnepsége volt a település központjában. A rendezvényen részt vettek a Keleti Gyepű tagjai is korhű ruhákban és zászlókkal.

Az avatási ünnepségen részt vett Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.
– A székelykapu önmagáért beszél, gyönyörű alkotás. A geszterédiek, ha a fő utcán elmennek, mindig láthatják, s büszkék lehetnek az alkotásra, amelynek szimbolikus jelentése is van – fogalmazott a közgyűlés elnöke köszöntőjében.

Dr. Vonza Andrásné, a Nagykállói Járási Hivatal vezetője ünnepi beszéde elején felidézte a múltat, amikor 1100 évvel ezelőtt őseink letelepedtek a Kárpát-medencében.

– A Geszteréd határában talált gazdag leletegyüttes arról árulkodik, hogy bártor férfiak éltek ezen a vidéken, akik kiváló harcművészek voltak, ugyanakkor fejlett kultúrájuk is volt, mint azt bizonyítják az igényes és esztétikus eszközeik. Büszkék lehetünk elődeinkre. Bár az elmúlt évszázadokban virágzás és pusztítás követte egymást, de a magyarságban volt erő, amire építhetett, s mindezt az örökséget a geszterédiek is őrzik.
Szabó József polgármester beszédében nem titkolta, hogy régóta tervezték már a székelykapu felállítását, de az anyagi források szűkössége ezt eddig nem tette lehetővé.

– A mindennapi élet része a székelykapu. Két világ határán áll, például enyém – másé vagy kint – bent. Ugyanakkor a székely vendégszeretet jelzi, hogy a jó szívvel érkezők előtt mindig nyitva áll. Éppen ezért nem véletlen a mi székelykapunk jelmondata, amely így szól: „Áldás a bémenőre, béke a kijövőre.”
A felavatott székelykaput megáldották a történelmi egyháza képviselői, majd a helyi óvodások és iskolások adtak ünnepi műsort.

MML
hirdetés