Szelektívgyűjtők már az oktatókórházban is

A szürke-zöld 25 literes „szelektívkuka” ott van minden kórteremben
A szürke-zöld 25 literes „szelektívkuka” ott van minden kórteremben - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Az országban elsőként az oktatókórházban külön gyűjtik a hulladékot.

A Jósa András Oktatókórházból elszállított szemét analízisét elvégezve kiderült, igen jelentős mennyiségű benne az újrahasznosítható csomagolási papír, műanyag, italos karton és fémhulladék. Az eredmények ismeretében a közös gondolkodás egy kísérleti program bevezetését hozta magával, melynek már most igen rövid idő alatt is láthatóak az eredményei.

– A környezetvédelmi és gazdasági szempontok is amellett szóltak, hogy az országban elsőként és egyedülálló módon az oktatókórház kórtermeiben is áttérjünk a hulladékok szelektív gyűjtésére – kezdte a részletek ismertetését a keddi sajtótájékoztatón dr. Adorján Gusztáv. A megyei kórházak főigazgatója hangsúlyozta: ezzel a programmal jelentős lépést tettek a régi álom, a „zöldkórház” megvalósítása felé, mely az energiahatékonyság mellett a környezet védelmét is jelenti. – Egészségügyi intézményként fontos számunkra a megelőzés, a betegbiztonság, s ha lehetőség van rá, akkor a bolygónk védelméért is tennünk kell. A program részeként a kórház mind a 486 kórtermében elhelyezett a Térségi Hulladék-Gazdálkodási (THG) Kft. egy-egy edényt, melyben októbertől elkülönítve gyűjthetik a betegek és a hozzátartozók, valamint a kórház dolgozói is a hulladékot.

Országos példává válhat

– Ilyen rövid idő alatt is érzékelhetően csökkent a vegyes hulladék mennyisége és nőtt a szelektíven gyűjtötteké – utalt a tapasztalatokra Petró Árpád, a THG Kft. ügyvezetője, hozzátéve: a szelektívhulladék elszállítását a cég közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint végzi, nem jelent költséget a kórháznak, azonban ha a jövőben ritkábban és kevesebb vegyes hulladékot visznek el az intézményből, az már igen jelentős, éves szinten – a becslések szerint – több millió forintos költségmegtakarítást eredményezhet.

A főigazgató és az ügyvezető is kiemelte: a program sikere azt is jelentheti, hogy a megyei kórházakhoz tartozó tagintézményekben is bevezethetik a környezettudatos személetformálásra irányuló projektet. Sőt, a jövőben akár az ország minden egészségügyi intézményében áttérhetnek a hulladék szelektív gyűjtésére és elszállítására.

KM-BM
hirdetés