Szellemek ébredjetek!

Illusztráció: A szamosangyalosi kastély.
Illusztráció: A szamosangyalosi kastély.
Mindig is vonzottak a múlt tárgyiasult, megfogható bizonyítékai. Viszont járva az országot, sokszor majd megszakad a szívem, ha egy romos – egykor szebb napokat megélt – épületet, kúriát, kastélyt látok, melyen győzött az enyészet. Dankó Mihály írása.

Talán így vannak ezzel azok is, akik néhány éve jelentős összeget harcoltak ki az egykori nemesi lakok felújítására. Csakhogy, úgy tűnik, a pénz és az akarat nem elég! A bürokrácia, vagy tudj Isten mi, még azt is megvétóztathatja, ami teljesen természetes. Nem törődve azzal, hogy mennyi érték, szellemi és kulturális örökség megy ezzel veszendőbe. Mert, aki belép egy ilyen helyre, „megbizsereg” a lelke, s átérezheti a hely csodáját, képzelete megtöltheti élettel a halottnak vélt épületet. Hallani véli a falak sóhaját, az egykori pompák vidám, örömteli zsibongását.

Mert, lehet bármit mondani és gondolni, akik itt éltek, értéket teremtettek, amit a politika, vagy a „leegyszerűsített” gondolkodás halálra ítélt. Nem értem mit vétettek nekik a falak, az erkélyek, a díszes stukkók, timpanonok? Beleremegek, ha arra gondolok, lám más országokban (Cseh-, Francia-, vagy Németország, de Ausztria is) milyen kincseket tudtak megmenteni az utókornak. A napokban Keszthelyen jártam a Festetics kastélyban. Kiderült, ott is néhány ember leleményének (köztük az egyik orosz parancsnoknak) köszönhető, hogy annyi minden túlélte a vérzivataros háborút! Ők tudták, érezték, nem csak az a hasznos, amit kézbe vehetnek az emberek, s a saját dicsőségünkre haza vihetik. Ha már a tulajdonosoknak menekülni kellett, s a „történelem nekünk ítélte”, miért nem lehetünk mi a gondos gazdák?

De íme a példa, ami még megmaradt, azt sem tudjuk mindig megbecsülni, megmenteni, megmutatni. Csak remélni lehet, hogy a jó szellemek mielőbb felébrednek, s jó irányba terelik a vaskalaposkodókat. Kincsek ezek, melyet a szívünkben építhetünk tovább. Csak ehhez meg kell nyitni a kapukat!

– Dankó Mihály –
hirdetés