Szellemi csemegénk a népmese

Vassné Harman Gyöngyi önkormányzati képviselő és Román István megyei kormánymegbízott is olvasott mesét a gyerekeknek
Vassné Harman Gyöngyi önkormányzati képviselő és Román István megyei kormánymegbízott is olvasott mesét a gyerekeknek - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Benedek Elek születésének 159. évfordulójára emlékeztek pénteken a megyei könyvtárban.


– Sokszor a fülemben cseng Benedek Elek egy-egy mondata, amikor gyermekekkel találkozom. Emlékirataiban úgy fogalmazott, édesapja minden gyermeket szeretett, nem csak a sajátját, s nem törődött azzal, hogy szegény vagy gazdag. András apónak az volt a szokása, hogy telerakta zsebeit kicsiknek szánt csemegékkel, a kertjükben termett gyümölcsökkel, és az utcán járva szétosztotta azokat. Így osztogatta Benedek Elek a nemzetének a szebbnél szebb meséket – fogalmazott Kóka Rozália a megyei könyvtár pénteki, népmese-napi rendezvényén.

A Magyar Örökség-díjas mesemondó, népdal- és népmesegyűjtő hozzáfűzte: Benedek Elek népmesegyűjtő munkája olyan értékes, mint a zene területén Bartóké és Kodályé. Kóka Rozália nyíregyházi gyermekközönségének egy moldvai székely népmesét, a Tilinkót hozta el, a kicsik pedig megbabonázva hallgatták Katalinka, a király legszebb, legkedvesebb lányának szívszorítóan gyönyörű történetét.

Nagy igazságokat rejtenek

Könnyedén megtalálta a közös hangot a gyermekekkel dr. Ulrich Attila.

– Amikor az emberek egy másik, régebbi világban ültek a téli estéken, és nem volt sem televíziójuk, sem rádiójuk, csak a gyertya vagy lámpás kis fénye pislákolt a parasztházakban, meséléssel töltötték el az idejük nagy részét. Ezek néphagyományokon alapuló történetek voltak, melyekben olyan nagy igazságok rejlenek, amik minden ember – legyen az fiatal vagy idős – lelkét megérintik. Hallgassatok, olvassatok sok-sok mesét, amit ha felnőttök, ti is elmondhattok a gyermekeiteknek – tanácsolta Nyíregyháza alpolgármestere.

Családi örökség

Ahogy az óvodás és kisiskolás csoportok a nézőtéren, úgy váltották egymást a mesemondók székében a városi oktatási, köz- és kulturális intézmények képviselői. Román István a kecskemama és gidájának esetét mondta el a gyerekeknek.

– Édesanyám mellett nagymamám volt az, aki sokat mesélt lefekvés előtt. Ezek a történetek generációról generációra öröklődtek a családban, és olyan tanulságokkal szolgáltak, melyeket felnőttként is tudunk hasznosítani. Ebből például azt tanultam meg gyermekkoromban, hogy nem szabad ajtót nyitnom senkinek, ha egyedül vagyok otthon – osztotta meg lapunkkal a megyei kormánymegbízott. A rímekbe szedett fabulát tapssal jutalmazta a publikum.

KM








hirdetés