Szellemi kincsekre nyílhat az ifjak szeme

A kiállítási anyag sok középiskolába eljutott már, a kép Fonyódon készült
A kiállítási anyag sok középiskolába eljutott már, a kép Fonyódon készült - © Fotó: Fejér Szövetség
Nyíregyháza – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hamarosan első állomására, Nyíregyházára érkezik a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás, amely Szentgyörgyi Albert elhíresült mondatát – „Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez, függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban.” – tűzte zászlajára.

Emeljük a tudomány zászlaját

A Bánkis Diákokért Alapítvánnyal új lendületet kapott vándorkiállítás ünnepélyes megnyitóját május 12-én, 14 órától tartják a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma aulájában. A szervezők nem titkolt célja, hogy a kiállítás megtekintésével minden magyar nyelvű általános, közép- és felsőfokú iskolába térítésmentesen eljuthasson a nagy magyar Nobel-díjas orvos, biokémikus üzenete: „Emeljük a magyar tudomány zászlaját olyan magasra, hogy ne csak hazánk határain túl lássák, de határainkon innen, mi is észrevegyük!”

Rövid tárlatvezetéssel

A programban Juhász Ferenc iskolaigazgató köszöntője után a Fejér Szövetség részéről dr. Boór Ferenc tudományos munkatárs, a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány nevében pedig dr. Gál Erzsébet elnök nyitja meg a tárlatot. Az utóbbi felszólaló vendég a magyar géniuszok világhírű eredményeit is méltatja, és tolmácsolja dr. Pálfi György professzor üzenetét. Forstner Antal ügyvivő, az északkelet-magyarországi terjesztést felvállaló Magyar Összefogás Fogadalmi Hely Baráti Köre nevében szól, ezt követően pedig az alapítvány és a Pásztói Patrióták képviselői rövid tárlatvezetést tartanak.

A szervezők kezdetektől hirdetett, határozott célja, hogy minél több alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményben és művelődési központban váljon látogathatóvá, méghozzá ingyenesen a „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítási anyag, s a tárlat a fiatalokon kívül természetesen nyitva áll azok szülei, az érdeklődő felnőttek, valamint a pedagógusok előtt is. A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány gondozásában álló kiállítás május 12-étől június 2-áig tekinthető meg az intézményben, 14 és 18 óra között.

KM
hirdetés