ingatlan

2020.04.14. 14:00

Indul a virtuális ingatlanséta

A virtuális térbe került át az ingatlanértékesítés is.

Fotó: KM-archív

Néhány hét alatt számos iparágat, üzletet és piacot rengetett meg a koronavírus-járvány. Azok az ágazatok ússzák meg minimális veszteséggel, amelyek a járvány megfékezése miatt bevezetett korlátozások mellett is képesek talpraesett ötletekkel körülbástyázni addig kiharcolt pozícióikat.

A lakáspiac az elmúlt években folyamatosan felfelé ívelt, vajon a közelegő gazdasági visszaesés milyen hatással lesz az ingatlanszektorra? Az értékesítési folyamatok nem álltak le teljesen, ám a korábbihoz képest egy jóval visszafogottabb tempót vettek fel. Az ingatlanos szakmában most azt kell kitalálni, hogyan lehet az eladásra kínált lakásokat biztonságosan megmutatni a vásárlóknak.

Új ötletek a talpon maradáshoz

– Mondani sem kell, hogy az ingatlanszektor rengeteg embernek ad munkát, ráadásul az előző években felfelé íveltek a lakáseladások, a hitelkonstrukciók, a támogatott lakáshitelek ugyancsak felfelé tolták a piacot, ezért egy jól prosperáló szektorban nem illik rögtön panaszkodni.

Néhány hét telt el csupán a veszélyhelyzet kihirdetése óta, egyelőre a járvány negatív gazdasági vetületei még nem csapódtak le rajtunk, bár a vevői oldalon most sokan kivárnak, és őszre halasztják az ingatlanvásárlást – mondta el az egyik országosan ismert ingatlanértékesítő hálózat nyíregyházi irodavezetője, Sereginé Jánvári Enikő.

Adásvételi szerződés Skype-on

– A folyamatban lévő adásvételi ügyleteket végigviszik a bankok, a hitelintézetek dolgoznak és fogadnak is be új lakáscélú kérelmeket. A múlt héten Skype-on bonyolítottunk le egy adásvételi szerződést, ami egy teljesen elfogadott forma, korábban is volt rá példa, ha külföldön élők vásároltak vagy adtak el lakást. Az ügyfelünk a járvány miatt Írországból nem tudott hazajönni.

A Skype-on lebonyolított ügylet során a dokumentumokat be kell mutatni, és a videón közölni kell, hogy a papíron a vevő avagy az eladó aláírása valódi. Az aláírást és a szöveget rögzítik hangban is, képben is ügyvéd jelenlétében. Majd gyorspostán megutaztatják a szerződést, ami végül a földhivatalban célba ér, a hivatali folyamatok most lassultak valamelyest.

Az irodánkat bezártuk mi is, többet közvetítünk telefonon az ügyfelek között, személyesen nem nagyon akarják a vevők megnézni az ingatlanokat, így a bemutatók akadoznak kissé – összegzett a szakember. Sereginé Jánvári Enikő szerint az ingatlanpiacon most egyébként a vevők térfelén pattoghat a labda, ugyanis akik mindenáron költözni vagy vásárolni szeretnének, akár 10 százalékot is foghatnak a cseppet sem csökkenő négyzetméterárakon.

Fordult a világ

Ha nem is vett 360 fokos fordulatot a lakáspiac, mindenesetre a járvány rávilágított arra, hogy bizony az értékesítésben elavult kilincselni, házról házra járva megmutatni az eladó lakóotthonokat, ideje újítani.

– Most lehet virtuális ingatlansétára indulni. A 3D-s technológiának köszönhetően nem szükséges személyesen megtekinteni az ingatlanokat. A gömbpanorámán is túlmutató rendszer amerikai találmány.

Köztudott, hogy az USA-ban több száz kilométereket is el kellene utazni egy-egy adásvétel miatt, ezért találták ki a 3D virtuális túrát. Úgy kell elképzelni, mint a Google Street View-t, amelynek segítségével végigmehetünk bárhol a világban egy utcán, csak ebben az esetben lakásokat pásztázhatunk körbe – avatott be a rendszer titkaiba Lengyel Balázs.

– Egy speciális szoftver 40-50, de van, hogy 200 darab 360 fokos panorámaképet fűz össze a komplexumról, és a vevő saját kénye-kedve szerint megállíthat, körbeforgathat, a lakásnak nincs olyan szeglete, amit ne tudna alaposan szemügyre venni. Felülnézetből láthatja a térkapcsolatokat, hogyan nyílnak egymásba a szobák, esetleg hogyan alakítható át a belső tér.

Az elkészített képek egy zárt rendszerre kerülnek fel, amibe „idegen kéz” nem nyúlhat bele, tehát nem lehet photoshoppal elkozmetikázni a lakás hibáit – emelte ki a technológia megbízhatóságát a 3Dingatlan.com cégvezetője. Elmondta, három éve foglalkozik a 3D virtuális ingatlansétával, ami a járvány idején az egyik legbiztonságosabb ingatlanajánlóként lépett elő.

– Munka közben az óvintézkedéseket figyelembe veszem: maszkban, gumikesztyűben dolgozom, a cipőmre védőfóliát húzok, hogy ne vigyek be semmit a helyiségekbe, kameraállványon dolgozom, nem érintek meg szinte semmit.

A szkennelésnél a tulajdonosnak sem kell otthon tartózkodnia.

A szisztéma jól szűri a vevőket is, hiszen aki csak nézelődik, az elektronikus rendszerben megteheti, a biztos vásárlóval pedig nyélbe lehet ütni az üzletet – jegyezte meg Lengyel Balázs.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában