Személyesen tájékozódnak a jégkárral érintett területen

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Racskó Tibor
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Viharos széllel érkező jégeső pusztított kora reggel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén: a térségében lehullott diónyi méretű jégdarabok hétszázötvennél is több épületet rongáltak meg. Folyamatosan érkeznek a sérült házakkal kapcsolatos bejelentések a katasztrófavédelem megyei ügyeletére.

Az eddigi felmérések alapján a vihar tizenhárom települést – Rozsály, Zajta, Méhtelek, Garbolc, Uszka, Kishódos, Nagyhódos, Gacsály, Nyírkáta, Magosliget, Botpalád, Tiszabecs és Csenger ­ érintett. Leginkább az épületek tetőszerkezetében – legnagyobb mértékben a palatetős ingatlanokban – tett kárt a kedd kora reggel a viharos erejű széllel érkezett jégeső. A diónyi, helyenként tyúktojás nagyságú jégdarabok mellett a leszakadt faágak okozták a legnagyobb problémát. A jégesővel kapcsolatban személyi sérülésről szerencsére nem érkezett bejelentés.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, mint a Megyei Védelmi Bizottság elnöke a mai nap folyamán személyesen tájékozódik a jégkárral érintett területen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyszínen szolgálatot teljesítő munkatársaitól a károk nagyságáról, valamint találkozik az érintett települések, önkormányzatok vezetőivel, polgármestereivel és a károsultakkal is.

A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói azonnal megkezdték a helyreállítási munkálatokat, órák óta nagy erőkkel dolgoznak, a járási és települési mentőcsoportok segítik őket. Az életveszély elhárításában és a károk felszámolásában csaknem kétszáz ember vesz részt, munkájukat a katasztrófavédelem Rozsályban létrehozott operatív törzse irányítja.

Az illetékes kormányzati szervek folyamatos tájékoztatást kapnak a térségben kialakult helyzetről.

– Kozma Péter, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke –
hirdetés