Szemét kérdések: előbb a matrica érkezik, aztán jön a chip

Több mint 1,2 milliárd forint értékű hulladékgazdálkodási eszközfejlesztés kezdődött Nyíregyházán, ahol július végéig rádiófrekvenciás chippel látják el a családi házas övezetek háztartási szemétgyűjtő edényeit, valamint huszonkétezer háztartását látnak el egyenként 240 literes szelektív hulladékgyűjtő edénnyel, amelyek kiváltják az eddigi zsákos szelektív gyűjtést.
Több mint 1,2 milliárd forint értékű hulladékgazdálkodási eszközfejlesztés kezdődött Nyíregyházán, ahol július végéig rádiófrekvenciás chippel látják el a családi házas övezetek háztartási szemétgyűjtő edényeit, valamint huszonkétezer háztartását látnak el egyenként 240 literes szelektív hulladékgyűjtő edénnyel, amelyek kiváltják az eddigi zsákos szelektív gyűjtést. - © MTI Fotó: Balázs Attila
Nyíregyháza – Az új rendszernek köszönhetően közel 100 százalékos pontosságúvá válik a nyilvántartási rendszer.

Hűséges olvasónk, Stadler Ferenc jelezte, hogy matricát hozott neki a postás. „Matricám tehát már van. Valamikor pedig chipem is lesz. Ezek új fogalmak a szemétszállításban. Aligha van mindenki teljes mértékben tisztában a teendőkkel. Legyenek szívesek foglalkozni az újítással!” – javasolta.

Beazonosítható

– A nyíregyházi önkormányzat sikeresen pályázott a „Nyíregyháza települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének eszközpark-fejlesztése, informatikai korszerűsítése” elnevezésű projekt megvalósítására. A fejlesztés része, hogy a vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló kukákra azonosítót (rádiófrekvenciás chip, RFID jeladó) helyeznek el – kezdte reagálását Hajnal Tünde, a Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. PR-referense.

– A hulladékgyűjtő edények pontos beazonosítására és az esetleges változások kezelésére valamennyi hulladékszállítási szerződéssel rendelkező ingatlantulajdonos matricát vehetett át postai úton. A matricán több adat is szerepel: a kuka űrtartalma, a cím, az ügyfél szerződésének száma, valamint a chip azonosítója. Amennyiben ezen adatok közül bármelyik is hibás, lehetőség van ezek módosítására a Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. telephelyén (Nyíregyháza, Bokréta u. 22. sz.), vagy írásban a thg@thgkft.hu e-mail címen, illetve telefonon a 42/594-536-os, valamint 42/594-537-es számon. A matricákat az ingatlantulajdonosnak/használónak kellett felragasztania a vegyes (kommunális) hulladékgyűjtésre használt edényükre, a matricával kiküldött levélben foglaltaknak megfelelően.

– Június utolsó hetében kezdték el ellátni ezekkel a hulladékgyűjtő edényeket. Ennek rendeltetése, hogy a kukák az ürítést követően egy-két órát elérhetőek maradjanak a „chippeléssel” megbízott vállalkozó számára.

Nem alapfeltétel

– Nagyon fontos tudni, hogy a matrica felhelyezése nem alapfeltétele a chip felszerelésének, de megkönnyíti a pontos beazonosítást. Tehát amennyiben valaki megfeledkezett a matrica felragasztásáról, a chipet ugyanúgy felhelyezik. Várhatóan júliusban valamennyi edényre felkerülnek az azonosítóchipek, az új rendszernek köszönhetően pedig közel 100 százalékos pontosságúvá válik a nyilvántartási rendszer.

Ladányi Tóth Lajos


Milliárdos fejlesztés: chipet kapnak a kukák

Nyíregyháza – Petró Árpád elmondta: az önkormányzat európai uniós támogatású beruházásával a cég korszerűsítheti a szelektív hulladékgyűjtést, valamint modernizálhatja járműparkját. tovább »

Chipekkel látják el a kukákat

Nyíregyháza – Augusztustól már Nyíregyházán is csak RFID chipekkel szerelt szabvány kukákból szállítják el a szemetet. tovább »

hirdetés