Szeméttelep a nemzeti parkban

Szeméttelep a nemzeti parkban
A Balatontól alig két kilométerre 15 ezer köbméter hulladék halmozódott fel egy egykori bányában és a körülötte lévő erdőben. Évtizedek óta használják a területet illegális szemétlerakónak.

Autógumi, hűtőszekrény és tévéképernyő – szeméthalom fogadja a túrázókat a Cserszegtomajhoz közeli erdőben, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A közelben van egy 30-40 méter mély egykori bánya. Egy rendszeresen arra kiránduló férfi a Független Hírügynökségnek kedden azt mondta: legalább húsz méter magasan áll a hulladék a bányagödörben.

40 éve hordják ide a szemetet

A Keszthely és Hévíz közötti erdőben lévő bányát negyven éve zárták be, azóta hordják ide a szemetet, az utóbbi években már ipari méretekben. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának becslése szerint 15 ezer tonnányi hulladék gyűlt itt össze. Ha ezt a mennyiséget legálisan akarták volna elhelyezni, az több mint 100 millió forintba került volna. Az illegális szemétlerakással ezt a pénzt megspórolták.

A nemzeti park járőrei háromszor is tetten érték azokat, akik a szemetet idehozták. Kétszer éppen teherautóról akarták leborítani a hulladékot, egyszer pedig speciális gépekkel dózerolták el a szemetet, amikor elkapták őket. A vétkesek ellen mindhárom esetben eljárást indítottak. Folyamatosan azonban nem tudják figyelni a területet.

100 milliós helyreállítás

A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tavaly kötelezte a terület tulajdonosait, Cserszegtomaj és Keszthely önkormányzatát, hogy készítsenek tervet a terület helyreállításáról, valamint megtiltották további hulladék lerakását – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a felügyelőség. A tervet jövő szeptemberre kell elkészíteni.

100 millió forintba kerülne a terület helyreállítása – mondta a Független Hírügynökségnek Merenics Béla, Cserszegtomaj alpolgármestere. Hozzátette, hogy erre az önkormányzatnak nincs pénze, ezért állami segítségben bíznak. Az alpolgármester szerint az lehetne a megoldás, ha térfigyelő kamerákat helyeznének el a környéken, bár félő, hogy azokat megrongálnák.

– Független Hírügynökség –
hirdetés