Széndioxid végzett egy idős asszonnyal és fiával Mátraderecskén

Széndioxid végzett egy idős asszonnyal és fiával Mátraderecskén
Feltehetően széndioxid végzett egy idős asszonnyal és fiával Mátraderecskén a családi ház pincéjében. Ugyanebben a pincében tizenöt éve egy idős asszony ugyanígy vesztette életét.

Az idős asszonyra és fiára a szomszédok találtak rá szombaton a pincelejáróban. Már nem tudtak rajtuk segíteni. A faluban húsz éve tudják, hogy a pincékben, kutakban, mélyen fekvő részeken felgyülemlik a széndioxid. A polgármester szerint a falu tíz százaléka úgynevezett törésvonalon fekszik.

Azon keresztül tör a mérgező gáz a föld mélyéről a felszínre a Mátra vulkáni utóműködésének következményeként. Ezt 1992-től tudják, amikor kiderült, a faluban különböző óvintézkedéseket hoztak, építészeti beavatkozásokat vittek véghez, és több házból kiköltöztették a lakókat, mondta el hétfőn a Független Hírügynökségnek Zám Ferenc, Mátraderecske polgámestere.

A falu patakjában a buborékok a színtelen, szagtalan, gáz jelenlétét jelzik. Gyógyhatását a faluban tíz éve hasznosítják. Gyetvai Gyula, a Mofetta orvos-igazgatója be is mutatta, egy pohár gázzal el lehet oltani a gyertyalángot, és a szappanbuborékok megállnak a levegőben, a nehezebb gáz ugyanis megtartja azokat. Így demonstrálják a betegek előtt azt, hogy óvatosnak kell lenni, a kezelések közben tilos például lehajolni, mert a gáz koncentrációja a föld közelében a legmagasabb. Széndioxid terápiával egyébként rbetegeket és mozgásszervi megbetegedésekben szenvedőket gyógyítanak, mondta a főorvos.

Az utcabeliek szerint a család tudta, hogy halálos méreg lehet a pincében. A ház korábbi lakója tizenöt éve ugyanabban a pincében, ugyanolyan körülmények között vesztette életét. Az eset után az önkormányzat a polgári védelem segítségével megvizsgáltatja a környék összes pincéjét, hogy megelőzzék az újabb tragédiát.

– Független Hírügynökség –
hirdetés