Szent Iván éj Bródyval

Szent Iván éj Bródyval
Boszorkány- és démonűzés lesz június 23-án 22 órától a Sóstói Múzeumfaluban – negyedszer.

Már a kereszténység felvétele előtt Európa-szerte megünnepelték az év legrövidebb éjszakáját, a nyár közepét. Mivel a pogány hit szerint ilyenkor a boszorkányok és a démonok szabadon garázdálkodnak, a tűzrakás és a hangoskodás ezek elijesztésére szolgált. Az éjszaka veszélyekkel volt teli, ezért nagyon elővigyázatosnak kellett lenni, varázslatokkal lehetett a rontást elhárítani. Ebből az ünnepből „csinált” az egyház a pogány hagyományokat háttérbe szorító keresztény ünnepet, mégpedig úgy, hogy Keresztelő Szent János születése napjának megünneplését helyezte előtérbe e napon.

Bár ez az ősi, hajdan a magyarok által is igen kedvelt tűzgyújtási ceremónia mára jórészt kikopott a magyar népszokások közül, Szent Iván napja északi nyelvrokonainknál a mai napig az egyik legfontosabb nyári ünnep. Ez adta az ötletet a  Sóstói Múzeumfalu munkatársainak, hogy az esztendő legrövidebb éjszakáján, június 23-án felélesztik a már-már feledésbe merült, érdekes és látványos eseményt.

Pogácsa és bájital

Az idén immár negyedik alkalommal elevenedik meg Szent Iván éjszakáján a skanzen. A faluközpontban megrakott tűznél a Nyírség Néptáncegyüttes kifejezetten erre az eseményre készített koreográfiát ad elő, amely az indoeurópai napfordulós ünnep gazdag hagyományvilágát ötvözi, olvasztja magába.

Az ünnep folklór jellegének hangsúlyozása mellett az igényes könnyű műfaj kedvelői is tartalmas szórakozásnak néznek elébe: idén Bródy János koncertjét hallhatják-nézhetik végig a résztvevők. Az este 10-től éjfélig tartó program idején a romantikus sétára vágyók kedvéért a múzeum minden épületét kivilágítják. Az anarcsi házban „szentiváni pogácsát”, a szomjúhozók pedig a barabási kocsmában igazi szentiváni „bájitalokat” kóstolhatnak.

-Györke László –
hirdetés