Szent László emlékezete Máriapócson

Akt.:
Szent László emlékezete Máriapócson
Máriapócs – Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket az Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában elnevezésű program nyitókonferenciáján szombaton a máriapócsi Családvárban.

A Szent László-örökségútról Kapin István atya úgy vélekedett: az egyházaknak, keresztényeknek kiváló alkalom, hogy a lovagkirály kultusza életteret kapjon.

– Olyan személyiséget kerestünk, aki összeköti a Kárpát-medencében élő összes magyart, aki mindannyiunk számára ugyanazt jelenti; így jutottunk el Szent Lászlóhoz – idézte fel projektismertetőjében Hegedüs Csilla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető alelnöke. – Jelenleg 44 állomása van az örökségútnak – olyan helyek, ahol valamilyen formában fellelhető az Árpád-házi király öröksége -, ebből 12 Magyarországon, a többi pedig Erdélyben található. Hegedüs Csilla ezután beszélt a legjobb turisztikai és marketingszakemberek munkájával született háromnyelvű, tudományos igényű honlapról – www.lovagkiraly.org -, a projekt jelentőségéről a munkahelyteremtésben, s hangsúlyozta: a magyar kormány támogatása nélkül mindez nem valósulhatott volna meg.

dsc_8574
Fotók: Janics Attila

Kocsis Fülöp európai léptékű államférfinek nevezte Szent Lászlót. – Nekünk, görögkatolikusoknak különösen kedves az alakja. Az 1092-es szabolcsi zsinat rendelkezései is utalnak arra, hogy Szent László idején erős volt a bizánci egyház – mondta a hajúdorogi érsek-metropolita.

Ezután ünnepi köszöntőt mondott Fodor József, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye helynöke, Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára, majd megnyitották azt a kiállítást, amely látványos és informatív tablókon mutatja be a Szent László-örökségút állomásait.

KM
hirdetés